След-и

Какво се случва в Дъждовница

“Артхоризонти” в Родопите

◊ ЗА СЪБИТИЕТО

Причината да се състои “Артхоризонти” в Дъждовница не е само интеркултурната комуникация, сътрудничеството, изкуството като средство за общуване. В Дъждовница има деца, които имат нужда да общуват.

Участниците и местните хора са алфата и омегата на фестивала, а участниците от България свързващото тире, част от колорита на уъркшопите, посветени на терлика като традиционен български и турски символ.


◊ ЗА РАБОТАТА НА УЧАСТНИЦИТЕ

Турската група представи особена модерна техника на рисуване.  Става въпрос за водно рисуване, за което е необходима специална субстанция от жлъчка на крава. Правят се водни отпечатъци, които се оставят да изсъхнат. Тези прекрасни водни колажи могат да се видат в артгалерията в Дъждовница.

Друга група от художници-участници в проекта е от Франция. С цветни тебешири и пастели те също правиха отпечатъци от различни предмети върху различни по големина листове, след което нарязаха рисунките, разхвърляха ги и ги подредиха в обща, която също може да се види в къщата в Дъждовница. Предстои да направят и макет на въображаемо село в изоставена къща, която чистят вече втори ден...

Групата от Холандия се вписаха чудесно в общия дух с организиране на традиционни игри и представяне на станата си. Освен това  интересът им към българските обичаи и култура е непрестанен.

Групата от Испания е най-малка, Мария и Еду, но техните уъркшопи са в сферата на модерните танци и физическия театър, разтърсват участниците почти всеки ден. Мария е българка, която в Испания е срещнала своя партньор Еду, и с който е в невероятна хармония.


◊ ПРЕДСТОЯЩО

Проектът ще приключи с приятелско празненство, което ще се състои на 1 септември. местното население ще се включи е празника с традиционни кулинарни произведения. Приготвят се къпани баници, баклави и всякакви други вкусотии. Очакват се гости.

Автор: Валерия Валериева, ФМЦ “Кръг”
31.08.2006 г. 16:12
Посетено: 380
Етикети: Дъждовница
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/2667-kakvo-se-sluchva-v-dazhdovnitsa