След-и

Бардфестът: винаги различен, но и винаги постоянен

За шестнадесети път бардове в Ловеч

Бардфестът: винаги различен, но и винаги постоянен

След кратко прекъсване от (само) една година (2016-а) на 10 и 11 ноември  т.г.  Бардфест Ловеч отново гостоприемно посрещна (за 16-и път!) бардове от страната. Ето защо не бива да се говори за възобновяване на проявата, а за нейното продължение във времето. Още повече че организацията, която пое инициативата и организира събитието – а това е ловчанската структура на Ротари България – от самото начало на фестивала (2001 г.) неизменно присъстваше сред организаторите, като редовно участваше във формирането на наградния фонд и всеки път награждаваше различен, определен от клуба по време на концертите, свой фаворит бард.

Основна заслуга за провеждането на тазгодишния фестивал е на Ротари клуб – Ловеч с президент г-н Минчо Казанджиев, който и като кмет на Ловеч доскоро редовно откриваше събитието, живо се интересуаше от неговите прояви и накрая връчваше наградата на Община Ловеч. Бардфест Ловеч 2017 бе подкрепен още от Ротари България, Община Ловеч, хотел „Вароша“,  Министерството на културата и Съюза на българските писатели и със съдействието на ловчанския бард Милен Тотев.

Още когато по негова инициатива фестивалът стартира през 2001 г., той бе подкрепен от Община Ловеч и тогавашния кмет г-н Пламен Еврев, а неговият девиз гласеше: „Събрахме се за цял живот“. Девизът остана непроменен през годините и ще остане такъв, защото амбицията на организаторите и на подкрепилите проявата тази традиция да продължи бе потвърдена многократно при откриването бардфеста на 10 ноември следобед в големия салон на ловчанското читалище „Наука 1870“. Приветствия към участниците, гостите и гражданите отправиха зам.-министърът на културата Румен Димитров, Емил Коцев - дистрикт гуверньор 2017-2018 на "Ротари България", и зам.-кметът на Ловеч Венцислав Христов, комуто бе оказана честта да открие Бардфест Ловеч 2017. Всеки от тях подчерта важността на проявата, не случайно наричайки я събитие, като изразяваха твърдото си намерение тя да остане важна и неотменна част в културния календар на Ловеч. Защото за пореден път се доказа, че фестивалите са форма на съществуване на бардовската песен, както и стимул за нейното по-нататъшно развитие.

Водещ на фестивала (както винаги досега, впрочем) бе актьорът Стоян Георгиев, който през тази година навърши 2x35, а сред публиката видяхме и почетния гражданин на Ловеч, актьора Борис Луканов.

Участие във фестивала взеха Иван Ненков (Несебър), Лили Друмева (София), Димитър Христов (София), Снежанка Тотева (Ловеч), Светлана Стоянова и Атанас Стоянов от Бургас (те пеят и като дует, и поотделно), дует „Страст“ (Живка и Явор Георгиеви от Айтос), дует „Келтик“ (Геновева Цандева от Пловдив и Бойчо Иванов от София), Славимир Генчев (София).

Вярната публика на бардовете бе неизменно на своето място и сред нея видяхме много познати лица от културните среди на Ловеч, чийто афинитет към изкуството не е случаен - самите те са изявени творци на местно и не само равнище.

Преди концерта във фоайето на читалището бе открита изложба от картини, притежание на Ротари клуб – Ловеч. На втория ден от проявата бяха представени нови книги на Димитър Христов и Славимир Генчев.

По молба на г-н Казанджиев бардовете правеха предложения по какъв начин в бъдеще да се обогати „афишът“ на събитието, тъй като Ротари България твърдо желае да го подкрепя. Когато стартира бардфестът през 2001 г., се отпечатваше бюлетин, включващ по две творби на участниците; изпълненията се записваха от (почти) неизменния озвучител на читалището Виктор Цанков; местното радио излъчваше песни на бардовете и така привличаше още повече зрители на проявата, която освен това се е провеждала и на открито пред читалището.

С течение на времето фестивалът ще се обогатява и разнообразява, за да бъде като бардовската песен – всеки път нов, неочакван, различен. Но именно в това си будно, бурно, неспокойно и вечно  ферментиращо състояние – неизменен като постоянна величина. 
 

 

Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
13.11.2017 г. 14:14
Етикети:
музикапоезия
Бардфест Ловеч 2017
Посетено:
1304
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/26645-bardfestat-vinagi-razlichen-no-i-vinagi-postoyanen