След-и

Образователната програма на БНР разкри пред децата вълшебството на пианото

С „Вълшебството на пианото“ започна Детската образователна програма на „Музикална къща БНР“ за новия концертен сезон

Образователната програма на БНР разкри пред децата вълшебството на пианото
На рояла беше проф. Стела Димитрова-Майсторова


Каква е връзката между шахмата и пианото, има ли роялът дядо, какво се крие под капака на клавесина – отговорите на тези въпроси повдигнаха завесата на чудния свят на музиката за най-малките слушатели. С „Вълшебството на пианото“ днес започна Детската образователна програма на „Музикална къща БНР“ за новия концертен сезон. Участието в програмата е безплатно.

В Първо студио на БНР пианистът Марио Ангелов показа на третокласници от 81 СУ „Виктор Юго“ в София каква е разликата в звука на пианото, рояла и клавесина. С Мария Гешевска и Полина Цвяткова малчуганите играха на бели и черни клавиши, както и на клавиши и чукчета и така разбраха как всъщност се създава звукът на пианото. 

Децата се срещнаха с композитора акад. Георги Минчев и чуха генералната репетиция на неговия Концерт за пиано и оркестър, изпълнен от Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин. На рояла беше изключителната проф. Стела Димитрова-Майсторова. Утре, 20 октомври, от 19.30 ч. произведението ще бъде изпълнено в зала „България“ на празничния концерт „20 години ppIANISSIMO”. Там Симфоничният оркестър на Българското национално радио с диригент Марк Кадин ще представи и световната премиера на Концерт за две пиана и оркестър от Георги Арнаудови и българската премиера на Концерт за две пиана и двоен оркестър „Полесражение“ от Ришар Дюбюньон. Солисти са Лилия Бояджиева, Весела Пеловска и проф. Борислава Танева.
 
Автор:
БНР
Публикация:
19.10.2017 г. 16:54
Посетено:
1320
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/26498-obrazovatelnata-programa-na-bnr-razkri-pred-detsata-valshebstvoto-na-pianoto