След-и

Красимира Кацарска представи новата си книга „Свечеряване” в гр. Монтана

Красимира Кацарска представи новата си книга „Свечеряване” в гр. Монтана


На 3 октомври 2017 г., в РБ „Гео Милев” – гр. Монтана благоевградската писателка Красимира Кацарска представи новата си книга с разкази и новели „Свечеряване”. Директорът на библиотеката Анелия Иванова-Тодорова приветства публиката и направи творчески портрет на авторката. Срещата уважиха г-жа Нина Петкова – заместник областен управител на Монтана, г-жа Нели Василева – гл. експерт „Култура и вероизповедание” при Община Монтана, г-н Стефан Стефанов – председател на Дружеството на краеведите в Монтана, литератори, писатели и учители.

„Свечеряване” е емоционалната изповед на авторката за преминаването по тежкия път към здравето и нормалния ритъм на живот. Представени са дълбоко вълнуващи душата житейски съдби и истории, разкриващи не само страхове, болки и страдания, но и желание за борба с коварната болест и оптимизъм за утрешните дни. Лекарите са на мнение, че „Свечеряване” трябва да присъства във всички онкологични отделения в страната. Красимира Кацарска развълнува публиката, прочитайки разказа „Пробуждане”, който се ражда при събуждането ѝ в реанимация, след поредната тежка операция. Тя прочете и свои стихове от поетичната си книга „Ако…”. Красимира Кацарска следва максимата, че „който дава обич, получава обич и винаги след свечеряване, ще дойде разсъмването”. Тя е издръжлива, борбена, смела и изпълнена с любов към семейството си, учениците и приятели си, както и към всички хора, с които общува.

Красимира Кацарска е родена, живее и работи в Благоевград. Автор е на 66 книги (17 художествени, 8 литературоведски и 41 учебни помагала за ученици от VІІ до ХІІ клас и за студенти и стажанти, както и за учители), издадени в почти 90-хиляден тираж. Публикациите ѝ са повече от 1000, поместени в над 65 издания. Член е на Съюза на българските писатели, на Националната асоциация на литераторите, на Регионалния филиал на Славянското дружество в България. Кореспондент е на вестник „Словото днес”. 41 години работи като учител по литература, като защитава с отличен всички професионално-квалификационни степени и е първият базов учител по методика на литературата към ЮЗУ „Неофит Рилски”. Избрана е за „Учител на годината” за 1999 година.

Носителка е на множество сертификати, плакети, на почетното отличие „Неофит Рилски”. Печелила е международни и десетки национални литературни награди. Награждавана е за цялостен принос към литературата от Съюза на българските писатели, от Съюза на народните читалища, от Община Благоевград и от читалищата „Никола Вапцаров”, „Христо Смирненски” и „Раковски” в София и от читалище „Никола Вапцаров - 1866” – Благоевград. Петкратно е номинирана за „Жена на годината” в родния си град. Красимира Кацарска е председател на Творческото обединение на Югозападна България „ХХІ век“, художествен ръководител на Литературния салон „Огнище” и на Ателие за творческо писане „Ритъм” при Народно читалище „Никола Вапцаров - 1866”. 

Автор:
Веселина Младенова
Публикация:
04.10.2017 г. 11:09
Етикети:
представяне на книгаМонтанаРБ Гео Милев
Свечеряване
Красимира Кацарска
Посетено:
1257
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/26394-krasimira-katsarska-predstavi-novata-si-kniga-svecheryavane-v-gr-montana