След-и

Месингов патрон с послание за успех крият основите на Народния театър

110-годишната история на сградата, запечатана в снимки, бе открита в градинката пред театъра

Месингов патрон с послание за успех крият основите на Народния театър

Месингов патрон с послание за успех на бъдещите творци крият основите на сградата на Народния театър „Иван Вазов”. Това разкрива писмо на драматурга Антония Каракостова, което може да се види в откритата днес фотоизложба, посветена на 110-годишната история на една от най-красивите барокови сгради у нас. Експозицията бе открита днес в градинката пред Народния театър и ще може да се види до 30 септември 2017 г.

В писмото Антония Каракостова си спомня как през 1973 г., по време на ремонта, актьорът Любомир Кабакчиев вижда оголените основи на театъра и остава смаян от факта, че не е положен основен камък.

С лични средства той поръчва месингов патрон и дава на калиграф текст, който да се положи в основите на реконструираната сграда. Посланието е отправено към бъдещите творци на Народния театър с пожелание за успехи и достойно място на българското театрално изкуство сред най-старите славянски театри и големи европейски сцени.

Пожеланието към наследниците завършва с „никога повече да не видите оголени основите на театъра и свято да пазите традициите му”.

На полагането на този основен камък присъстват и Христо Коджабашев и Антония Каракостова. Коджабашев сам плаща на свещеник от църквата „Света София” да освети мястото на вграденото послание.

Специално за изложбата фотографът Божидар Марков е подбрал свои и архивни снимки и документи, разказващи 110-годишната история на сградата на театъра. 30 платна с обща площ 50 кв. м ще дадат възможност на посетителите да се докоснат до духа, обитаващ емблематичната сграда – дух, който я е превърнал в истински храм на театралното изкуство.

„Когато се открива сградата на Народния театър на 3 януари 1907 г., министърът на културата проф. Иван Шишманов държи реч, в която се казва, че това е най-красивата сграда в България, която обаче ще стане театър тогава, когато творците в нея се превърнат в социални възпитатели. Оттогава до днес това е нашата мисия, нашата кауза, и аз съм благодарен на всеки, който е бил и е днес тук, в този театър”, каза на откриването на изложбата директорът Мариус Донкин.

Фотографиите припомнят знакови моменти от изграждането и реконструкциите Народния театър. Показани са архивни кадри от откриването на сградата на 3 януари 1907 г., големия пожар на 10 февруари 1923 г., бомбардировката от 1944 г., когато е разрушено цялото южно крило на театъра, големият ремонт между 1972 и 1976 г., когато са построени склада и камерната зала, реставрацията през 2004-2006 г., когато се извършва мащабна консервация на централната и южна част, салона и фоайетата на Голяма сцена, обновена е и позлатата на интериора, както и от последния ремонт през 2017 г.

„През всичките сто и десет години театърът се е наричал „Народен”, не само защото сградата му е една от най-красивите постройки в културния център на София, но и защото е вместилище на съзидателния дух на всички българи. Тя е фотографски разказ за величието на духа, вплетен в театралната сграда на първата ни сцена”, казва авторът на изложбата Божидар Марков.

 

Събитието се организира от Народния театър „Иван Вазов”, а негови партньори са Столична община, Alex Print, Hitachi, Z & M Private co., Better Half Garage Wines и „Браново”.


Снимки: Божидар Марков, Антон Марков

Автор:
НТ "Иван Вазов"
Публикация:
18.09.2017 г. 17:01
Посетено:
994
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/26327-mesingov-patron-s-poslanie-za-uspeh-kriyat-osnovite-na-narodniya-teatar