След-и

Ученици изградиха грандиозна инсталация на Шипка

Честване на 140-годишнината от Шипченската епопея

Ученици изградиха грандиозна инсталация на Шипка

Ученици от две художествени училища – в Трявна и Казанлък, изградиха грандиозна инсталация на Шипка във връзка с честването на 140-годишнината от Шипченската епопея.

Два дни отне създаването на 60-метровата художествената инсталация, изобразяваща пламък.

Водещи от Център Алос бяха Добрин Атанасов и Любен Кулелиев. Национална гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа" – Трявна беше представена от учениците Станислава Панчева, Таня Начева, Йоанна Куманова, Стелиян Койчев, Дилян Ангелов, Вилеяна Дончева, Демитра Миткова, Янна Палчева, а Национално училище за приложни изкуства и дизайн "Акад. Дечко Узунов" – Казанлък от учениците Даяна Йорданова, Магдалена Замова и Александър Савов с преподавател и водещ уъркшоп Елеонора Атанасова.

Уъркшопът, ръководен от екип на Център за неформално образование и културна дейност АЛОС, беше в рамките на Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“. Младите творци се запознаха с основните принципи на художествени намеси в пространството, чрез изграждане на художествени конструкции и инсталация, съобразени със спецификата на средата. Творческият процес през цялото време – 26 и 27 август, можеше да бъде наблюдаван от посетителите.

Арт инсталация на Шипка по повод 139 години от Шипченската епопея беше реализирана и през 2016 г.

Център АЛОС и учениците благодарят на "Калинел" ООД (Троян) и "Юта" АД (Русе), които дариха необходимото количество плат за изградената инсталация.

Видео, на което се вижда инсталацията, може да гледате ТУК

 

Автор:
Център Алос
Публикация:
30.08.2017 г. 15:18
Етикети:
Посетено:
1159
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/26229-uchenitsi-izgradiha-grandiozna-instalatsiya-na-shipka