След-и

Новото издание на „Господ слиза в Атина“ от Александър Секулов беше представено в София

„Хермес“ ще преиздаде още няколко книги на Александър Секулов

Новото издание на „Господ слиза в Атина“ от Александър Секулов беше представено в София


На събитието стана ясно, че екипът на Издателска къща „Хермес“ ще преиздаде още няколко книги на Александър Секулов. Сред тях е и „Островът“ - романът, по който вече има одобрен проект от БНТ за заснемане на детски телевизионен сериал.

На 5 юли в Литературен клуб „Перото“ се събраха приятели и почитатели на писателя Александър Секулов. Поводът беше представянето на романа „Господ слиза в Атина“.

По-подробно за книгата говори отговорният редактор Валентин Георгиев. Той сподели радостта си, че писател от ранга на Александър Секулов се присъединява към семейството на „Хермес“, част от което вече са писатели като Георги Мишев, Владимир Зарев, Недялко Славов, Емил Андреев, Васил Георгиев, Александър Чобанов и много други.

Ние много държим, когато започваме да издаваме един автор, да се погрижим всички негови книги да бъдат налични в книжарниците, за да могат читателите да проследят пътя му като писател, каза Георгиев.

Той сподели, че следващите заглавия, които „Хермес“ ще преиздаде, са „Колекционер на любовни изречения“, „Малката светица и портокалите“ и детския роман „Островът“, който ще бъде претворен в детски телевизионен сериал. Зад реализацията на проекта застават БНТ и звезден екип от талантливи и опитни кинаджии. Сценаристи на филма са Симон Еди Шварц, Пламена Велковска и Сабина Иванова. Режисьорската работа е поверена на Милко Лазаров, Милена Андонова, Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

Георгиев каза още, че практиката да бъдат преиздавани книги от знакови български автори дава много добри резултати и посочи като пример случаите с  Георги Мишев, Блага Димитрова и Георги Божинов – писатели, които бяха преоткрити от съвременните читатели.

Относно „Господ слиза в Атина“ редакторът наблегна на невероятната любовна история в романа и на женския образ на Клер Дамиани – една удивително сексапилна, уникално интелигентна, една свободна, изчезваща, търсеща и мамеща жена. Жена, която няма аналог в съвременната литература.

След Валентин Георгиев думата имаше Александър Секулов. Той сподели, че има необичайна тръпка към романа си „Господ слиза в Атина“ и не скри добрите си впечатления от работата с екипа на „Хермес“, плод на която е едно ново и много по-добро издание на книгата.

Онова, което считам за значимо в издателската практика на "Хермес" е желанието им да представят българските си автори с почти всичките им книги. Този тип отношение, според мен, ще промени в недълъг срок канона между издатели и автори у нас. Само така е възможно да се излезе от затворения и доста обречен кръг на книгата като стока и да се наложи представата за автора като своеобразен сюжет от търсения, намирания, неуспехи, възвръщания. Прибавям към този факт и настойчивото изискване на "Хермес" книгите, които се връщат към живот, да имат задълбочена редакция, в която оставят отпечатък както професионалните и психологически промени в самите автори, така и онова, което се нарича "дух на времето", каза Александър Секулов.

Автор:
Организаторите
Публикация:
08.07.2017 г. 12:09
Посетено:
960
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/26069-novoto-izdanie-na-gospod-sliza-v-atina-ot-aleksandar-sekulov-beshe-predstaveno-v-sofiya