След-и

Софийската филхармония и нейната публика посрещнаха лятото в парк Врана!

Поредица концерти "Сподели музиката в Двореца Врана"

Софийската филхармония и нейната публика посрещнаха лятото в парк Врана!


Лятото в София вече ни поднася изненади. Но трите дни на поредицата концерти „Сподели музиката в Двореца Врана“ на Софийска филхармония бяха истински летни, слънчеви, зелени и сякаш по поръчка топли за детските концерти през  деня и прохладни за вечерните концерти в знаковия парк.

Софийската филхармония за пореден път доказа, че знае какво желае публиката и й го поднесе с много настроение и професионализъм.

Първият от концертите, „Нощна феерия“ на 30 юни, напълно оправда своето заглавие. В него прозвучаха арии, дуети и ансамбли от опери и оперети от Чайковски, Лехар, Щраус, Калман, Пучини и Верди в изпълнение на солистите Мария Цветкова-Маджарова и Николай Моцов, заедно с оркестъра на Софийска филхармония и Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" с диригент Славил Димитров. Великолепните гласове на солистите и техният неотразим артистизъм, съчетани с прекрасния акомпанимент на оркестъра и хора, впечатляващото художествено осветление и спокойното величие на парк Врана, дадоха на публиката усещането, което има публиката в големите европейски средища по време на летните си фестивали – един дъх на уют, наслада от любими произведения, на които всеки слушател може да приглася, широта и лятна волност.

В „Мелодията на нощта“ на 1 юли магьосниците на импровизацията Антони Дончев и Теодосий Спасов, заедно с Валентин Геров, Радослав Славчев и Атанас Попов съградиха нов свят от вече познати мелодии и ритми, претворени в нови, понякога неочаквани, но всеки път пленителни  форми, картини и вълнения, истински арабески от звуци във вечерния въздух под вековните дървета.

„Нощ в Мадрид“ на 2 юли със своя заряд от южна страст и ритми, но и изтънченост, успя да уплаши дори бурята, която заобиколи удивителните Quarto Quartet, чаровниците от вокален ансамбъл Bella Voce и техните приятели Николай Пеев и Виктор Трайков, които донесоха испански полъх в покрайнините на София с творби от Турина, Албениц, Гранадос и пр.

„Приказки за флейта“ и „Приказки за обой“ от програмата детски образователни концерти „Фортисимо фамилия“ очароваха малките палавници в една необичайна за тези концерти обстановка. Малко странната фея Ана Пападопулу, немирната флейтистка Цветелина Белева, смърфиетките Ангелина Гаврилова и Богдана Трифонова, вълшебният обой на Ясен Енчев и диригентите Найден Тодоров и Павел Златаров въвлякоха най-малката публика в изкусителни музикални приключения на зелената поляна сред  дървета и птици.

Стоян Павлов и Александър Цветков пък предизвикаха истински възторг у малчуганите с екзотичните ударни инструменти, които обикаляха детските ръце и събудиха скритите в тях буйни ритми.

Три незабравими дни, които отсега очакваме отново през следващото лято!

Софийската филхармония благодари на Столична община за включването на концертите в Културния календар на столицата и на г-н Сакскобургготски, и на г-жа Йорданка Фандъкова за тяхното любезно домакинство!

Автор:
Софийска филхармония
Публикация:
03.07.2017 г. 14:29
Посетено:
1085
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/26053-sofiyskata-filharmoniya-i-neynata-publika-posreshtnaha-lyatoto-v-park-vrana