След-и

Представяне на книгата „История на село Якимово” от Иван Георгиев

Литературна среща в Регионална библиотека "Гео Милев" - гр. Монтана

Представяне на книгата „История на село Якимово” от Иван Георгиев

Пред многобройна публика в читалнята на РБ „Гео Милев” – гр. Монтана, Иван Георгиев представи новата си книга „История на село Якимово”. Срещата събра учители, историци, краеведи, жители на село Якимово и много ценители на българската история. Сред официалните гости на събитието присъстваха г-н Росен Белчев - областен управител на Монтана, г-н Георги Георгиев - кмет на община Якимово, г-н Константин Владов - зам.-кмет на Община Якимово, г-жа Ангелина Емилова – началник Държавен архив – Монтана, г-н Стефан Стефанов – председател на Дружеството на краеведите в Монтана.

Срещата започна с поетичен поздрав, с който дългогодишният учител, културен деятел и общественик Васил Божинов развълнува присъстващите. Водещата Кети Костадинова приветства публиката и направи творчески портрет на автора.

Шестата книга на Иван Георгиев „История на село Якимово” представя историята на Прогорелец, Котеновци и Войници, обединени в днешното село Якимово, от възникването на селото до наши дни. Иван Георгиев се насочва към „селищните истории”, защото проявява отдавна интерес към националната история, а селищните истории са нейно градиво и съставляват тази история. Поради това се заема да изследва миналото на родния си край, който има интересна и съдържателна история през вековете.    

Нагърбил се с нелеката задача да изследва историята, Иван Георгиев използва в книгата документални източници, спомени на личности, участвали в значими събития от историята на селото, както и свои лични преживявания от времето, когато е живял и учил в Якимово. „Надявам се, че тази история на Якимово, ще бъде ценен пример. Тя заслужава да бъде прочетена от всеки, който се интересува от миналото на нашия роден край” сподели авторът. Книгата е изготвена и отпечатана със съдействието на кмета на община Якимово - Георги Георгиев и Общинския съвет при Общината.

Иван Георгиев е роден през 1956 г. в с. Котеновци, Ломско (днешно Якимово – 2, област Монтана). Завършил е висше специално образование и е работил като офицер в МВР. С изследователска и литературна дейност се занимава от петнадесет години. Издал е книгите: „Синьо небе над Цибрица” (разкази), „Светлини и сенки край Дунава” (разкази), „История на село Дондуково”, „История на град Дунавци” и „История на село Ракево”.

Автор:
Веселина Младенова
Публикация:
28.06.2017 г. 13:03
Посетено:
1187
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/26027-predstavyane-na-knigata-istoriya-na-selo-yakimovo-ot-ivan-georgiev