След-и

Русенско читалище по стъпките на Ботев в Браила

Във възпоменателна церемония участват и дипломати от българското посолство

Русенско читалище по стъпките на Ботев в Браила
Посланикът на България в Румъния Тодор Чуров и четници от клуб "Традиция"

 
Народно читалище „Христо Ботев -1908“ Русе, за деветнадесети пореден път, на 2 юни организира пътуващ семинар по стъпките на Христо Ботев в Румъния. Тази година председателят на читалището Вяра Косева и група родолюбиви русенци посетиха градовете Браила, Галац и Букурещ. Маршрутът не е случаен, Браила е частица от българската история и всеки буден българин тук е намерил своята спасителна земя преди Освобождението.

Като доказателство за свободолюбивия дух на дедите ни е църквата „Вознесение Господне”. Имената на ктиторите Варвара хаджи Вълева, Иван Балкански, Цани Христов, Ангел Иванов, Георги хаджи Гаю са изписани над входната врата. Строежът е започнал през 1872 година, през 1882-ра храмът е осветен. Някогашните щедри ктитори са само спомен, стените на църквата са олющени и ремонтът се проточва във времето. В църковния двор е плочата с надпис на български и румънски език: ”На това място се е намирала къщата, където в 1869 г. българските емигранти поставиха основите на БАН”. Оттук е започнала
друга история, макар че липсват имената на дръзките мъже...

В Браила все още пазят спомена за Ботев. Паметникът на революционера е на видно място на една от главните улици в областния град. Паметна плоча в между блоковете на улица „Христо Ботев” е следващата следа. Живеещият на тази улица румънски гражданин Ангел Георге с подръчни материали е направил мемориал с надпис, че поетът и революционер е живял през годините 1869-1871. И до днес тук никой не е дръзнал да драска и руши градинката в междублоковото пространство. 

Срещата с проф. Мария Ганчева е вълнуваща. Тя е председател на Асоциацията "Христо Ботев" на българите в Браила. Проф. Мария Ганчева е нашият гид и домакин, който ни разхожда по улиците на Браила. В сградата на музей "Карол I" ни показва изложба на рисунки с български носии. Родните песни и поезия не са забравени, стари книги и документи са подредени в стъклени витрини. Тук Асоциацията "Христо Ботев" се събира и отбелязва българските празници, идеята е корените да не се забравят и младите хора да съхранят традицията.

На 2 юни, по традиция НЧ „Христо Ботев - 1908“ поставя цветя и венци пред бюстовете на Христо Ботев и Васил Левски в парка „Хeрастръу“ в Букурещ. Към пътуващия семинар, организиран от председателя на читалището Вяра Косева, се присъединяват и членове от Клуб „Традиция“. Вълнуващо е, когато по алеята се появят мъже с четнически униформи и развеят трибагреници. Тук русенци се прекланят пред паметта на великите българи, а тържествените слова на посланик Тодор Чуров и Вяра Косева приковават вниманието на случайните минувачи. Дипломати от българското посолство, представители на организациите на българското малцинство в Букурещ и представители на българската диаспора в страната участват във възпоменателната церемония.

Банатският българин проф. Лука Велчов посреща групата в парка и присърце приема поканата за кратка разходка из Букурещ. Припомня за сградите, в които са живели и творили Любен Каравелов, Иван Вазов, за потъналия в забвение Солаков хан и паметните плочи - българска следа в румънската столица. След това гостоприемно ни приема в Демократичния съюз на българите в Румъния. Домакините са подготвили кратка програма, посветена на 2 юни. Интересни факти за Христо Ботев представи и гл. ас. д-р Григор Григоров, който увлекателно разказа за една от емблематичните снимки на революционера, както и за неговото
творчество. Лука Велчов и Лулу Керчева-Пъцин представиха книгата си "Букурещ. По пътеките на българските възрожденци и...не само" и с удоволствие раздаваха автографи.


 

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
14.06.2017 г. 23:45
Посетено:
1477
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/25947-rusensko-chitalishte-po-stapkite-na-botev-v-braila