След-и

Институт Сервантес представи "Тя, островът" на Ирина Папанчева

Изгнанието на Мигел де Унамуно е една от централните линии в романа

Институт Сервантес представи "Тя, островът" на Ирина Папанчева

„Представяме ви роман, написан от българска авторка, защото в „Тя, островът“ на Ирина Папанчева действието се развива на Канарския остров Фуертевентура и той е основен персонаж в него. Също така романът отразява изгнанието на Мигел де Унамуно, един от най-големите испански философи и писатели, на острова, и творчеството му, посветено на Фуертевентура, наред с други исторически личности, живели там“, каза Хавиер Валдивиелсо, директор на „Институт Сервантес“ на софийската премиера на романа.

„Не познавах Ирина Папанчева като автор преди да получа ръкописа й, но „Тя, островът“ ме грабна още с първите страници. Това е книга, която може да докосне всеки, без значение от възраст, пол и националност. Темите, които засяга са общочовешки, а стилът на авторката предоставя истинско естетическо удоволствие. На фона на всички творби на социална тематика, които получаваме, романът на Ирина Папанчева е много различен, модерен, европейски. Затова го предложих за публикуване и вярвам в успеха му“, сподели Надежда Делева, Главен редактор в Книгоиздателска къща „Труд“.

„Това не е един роман, а три романа, съчетани в един: историята на Писателката, която пристига на Фуертевентура, за да пише роман за Унамуно, но вместо това се запознава с две двойки и се оказва въвлечена в отношенията им, след което се впуска да опознава острова и обитателите му; изгнанието на Унамуно на Фуертевентура, представено основно чрез писмата и творбите му за нея; и историята на българите, които живеят там. Тези линии правят една сплав. Силно застъпена е и сърф културата с философията и метафоричността си. Най-присъствен обаче, почти тактилен и съвсем осезаем, е образът на острова“, каза Митко Новков, редактор на „Тя, островът“.

„Тя, островът“ е изваян като гръцка статуя“, включи се и Николай Тодоров, рецензент и преводач на стиховете на Унамуно в книгата.

„При многобройните ми пътувания до острова и проучването, което правих там, фикция и реалност дотолкова се сляха, че на моменти ми беше трудно да ги отделя. Сюжетът непрекъснато се обогатяваше и набъбваше, благодарение на хората, които срещнах и информацията, до която стигнах. Писах този роман с огромно вълнение и се надявам, че се е получила една вълнуваща творба.“, отбеляза Ирина Папанчева.

Актрисата Биляна Петринска чете откъси от романа.

Романът свързва днешните преживявания на няколко души (две двойки и една Писателка) на испанския остров Фуертевентура с документалните и фикционални истории на действителни личности, пребивавали там от най-древни времена  до наши дни. Централна тема в книгата е изгнанието на философа-писател Мигел де Унамуно: привеждат се откъси от писмата му, от стиховете и есетата му, написани на и за острова. Ключово е съпоставянето на сърф-културата с бита, възприятията и миналото на местните хора. Но главният герой и режисьор на събитията, разгърнати в литературното пространство, е точно островът с женска душа и природа. Тя, островът, Фуертевентура.

Жерар води съпругата си Марина на Фуертевентура с надеждата островът да излекува страдащата й душа, заради една трагична загуба.

Карла и Герд, обладани от вируса на сърфа, се връщат на Фуертевентура, за да яздят вълните.

Писателка идва на Фуертевентура, за да пише роман за изгнанието на испанския философ Мигел де Унамуно.

Емилиян, живеещ на Фуертевентура, предано я пресъздава с фотоапарата си, докато поддържа връзка с Ева.

Какво се случва, когато всички те се срещат?  

Сърф, истории и страсти, минало и настояще, различни гласове и странни разкази - всички те се намират в романа „Тя, островът“ като части от пъзел, който единствено читателят може да сглоби.




Автор:
Организаторите
Публикация:
09.05.2017 г. 18:04
Посетено:
1572
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/25647-institut-servantes-predstavi-tya-ostrovat-na-irina-papancheva