След-и

Вечер с творчеството на Анна Мария Петрова-Гюзелева в гр. Монтана

Представяне на стихосбирката „… А душата знае”

Вечер с творчеството на Анна Мария Петрова-Гюзелева в гр. Монтана


Отдел „Изкуство” на Регионална библиотека „Гео Милев” – гр. Монтана събра ценители на стойностното изкуство, които се насладиха на творческа вечер с известната балерина, актриса, поетеса и журналистка Анна Мария Петрова-Гюзелева. Събитието бе организирано от Славянско дружество в област Монтана, Регионална библиотека „Гео Милев” и Дружество „Будители” в област Монтана.

Вечерта започна с прочит на стихове от стихосбирката „… А душата знае”, издателство „Български писател” 2015 г. Редактор на книгата е Председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов. Изданието е в памет на съпруга ѝ - световноизвестния оперен певец и художник Маестро Никола Гюзелев и е обогатено с негови картини, предоставени от Фондация „Никола Гюзелев”.

Творчески портрет на авторката и представяне на новата ѝ стихосбирка „… А душата знае” направи литературният критик Юлий Йорданов – член на Съюза на българските писатели, председател на Дружество „Будители” в Област Монтана и художествен ръководител на литературен клуб „Кръстьо Пишурка” при читалище „Постоянство” – гр. Лом. Той поднесе към талантливата авторка поздравителен адрес от Дружество „Будители” в област Монтана.

Г-жа Ангелина Емилова – секретар на Славянско дружество в област Монтана и началник на Държавен архив – Монтана прочете мнението на поета Лъчезар Еленков за стихосбирката „… А душата знае”. Пред публиката бе прожектиран откъс от италианския филм „Sos Laribiancos – I dimenticati”, с участието на Анна Мария Петрова-Гюзелева.

Специален музикален поздрав към Анна Мария Петрова-Гюзелева отправиха Цветелина Любенова, изпълнявайки „Песен на Дороти” от мюзикъла „Магьосникът от Оз” и Денислав Маринов с песента „Сбогом, моя любов”. Те са възпитаници на класа по вокал в Обединена школа по изкуствата „Добри Христов” в гр. Монтана. Тяхната преподавателка г-жа Цветана Илиева е оперна певица и в началото на певческата си кариера е пяла с Никола Гюзелев.

Харизматичната Анна Мария сподели, че е започнала да пише, защото почувствала необходимост да излее своята душа. Тя разказа пред монтанската публика за предизвикателствата на ролите в своя живот – на жена, съпруга, майка и творец, пред какви трудности е била изправена и каква е разликата за нея между персонажа, който трябва да изиграе в киното и ролята, която заема в живота. Именно защото иска да изрази своите чувства и емоции, тя решава да започне да твори поезия. Основното послание, което отправя към своите читатели е: „Винаги виждайте светлината в края на тунела”. Според нея винаги трябва да се търси доброто и любовта. Поздравления към Анна Мария Петрова-Гюзелева, придружени с красив букет, поднесе г-жа Ива Генинска – гл. експерт „Култура” в Дирекция „Хуманитарни дейности” при община Монтана.

Анна Мария Петрова-Гюзелева е родена в гр. Лом. Първата си среща с изкуството има на крехката възраст от 8 години, когато тръгва на балет. Тя е известна актриса, с повече от 50 игрални филма, сериали и копродукции в България, Италия, Германия, САЩ, с главни и поддържащи роли. Работила е със световноизвестните Николай Машченко, София Лорен, Джанкарло Джанини, Лина Вертмюлер и други. Живее и твори между Рим и София. Хореограф и преподавател е по класически и джаз балет в България и Италия.

Тя е поетеса, журналист, кино и телевизионен продуцент. Президент на Асоциация „Артемидия”, Италия за българо-италианска култура и изкуство и основател на Биенале „Артемидия” от 2007 г. Член е на Италианския Национален журналистически орден, СБЖ, на журито на Италианска филмова академия, на Дамския литературен салон „Евгения Марс”, както и на Италианския национален съюз на писателите и артистите. Дописен член и секретар е на Отделение Изкуство на Българската академия на науките и изкуствата. Има издадени стихосбирки на български и италиански език. Печелила е международни награди за поезия – Първа награда в Европейски конкурс за поезия и култура 2010, Италия; Голямата награда за култура и поезия 2012, Италия; Наградата на Европейския парламент 2013; Награда на Сполето Фестивал Арт 2013, Италия за стихосбирката „Цветя и бодли на Вия Егнатия” и на Сполето Фестивал Арт 2015, Италия за стихосбирката „Дреболии”.

 

Автор:
Регионална библиотека "Гео Милев" - гр. Монтана
Публикация:
21.04.2017 г. 12:37
Етикети:
творческа вечерМонтанаРБ Гео Милев
Анна Мария Петрова-Гюзелева
Посетено:
1672
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/25525-vecher-s-tvorchestvoto-na-anna-mariya-petrova-gyuzeleva-v-gr-montana