След-и

Сплетени в живота ръце

Русенска премиера на най-новата книга на Габриела Цанева "Бурята сплита ръце"

Сплетени в живота ръце


Представянето на най-новата книга на Габриела Цанева "Бурята сплита ръце" събра много приятели и почитатели на поетичното слово в Регионална библиотека "Любен Каравелов" - Русе. Според един от редакторите на книгата - Кирил Назъров, „Бурята сплита ръце“ е най-високият връх в творчеството на Габриела Цанева до този момент.

За книгата и авторката говори театроведът Крум Гергицов, който отбеляза в своето слово: "Още в първите стихотворения на „Бурята сплита ръце“ се усеща увереният и категоричен почерк на изградена поетеса, усеща се увереното майсторство на Габриела Цанева да борави с магията на въздействие на словото и да го превръща в изразно средство, с което да гради неочаквани и смели поетични метафори, да насища белия лист с поетична енергия. Имам претенциите да познавам изявите на много поети в съвременната ни литература, но не съм срещал стихове, които така поетично и философски, граждански открито и метафорично-образно да са обхванали разнообразните стихии, събрани в душата на съвременния човек – между отчаянието и надеждата, между мрачните мисли и светлата вяра", каза Крум Гергицов.

Габриела Цанева прочете свои стихове и сподели, че нейната книга е своеобразен бунт срещу грозното в обществените отношения, бунт срещу жестокостта на битието, което понякога ни прави безсилни и слаби. „Но думите са тези, които ни тласкат нагоре към осъществяването на мечтите ни. Думите са въжето, с което се изтегляме от бездната на битието. Думите са сила, която може да ни спаси“, каза поетесата при представянето на книгата.

В края на срещата авторката благодари на организаторите за чудесната вечер и сподели, че за нея Русенската библиотека винаги е била и си остава един от духовните центрове на нейния роден град.
 


Автор:
РБ "Любен Каравелов" - Русе
Публикация:
22.03.2017 г. 12:54
Посетено:
1125
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/25319-spleteni-v-zhivota-ratse