След-и

Дора Янева-Медникарова: „За мен животът и кармата в литературата неслучайно започват от Русе - градът на Канети”

„Пътуване към себе си“ - творческа вечер по случай 70-годишнината на Дора Янева–Медникарова

Дора Янева-Медникарова: „За мен животът и кармата в литературата неслучайно започват от Русе - градът на Канети”

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ беше домакин на творческата вечер „Пътуване към себе си“, с която русенската културна общественост отбеляза 70-годишнината от рождението на поетесата и преводачката Дора Янева–Медникарова. Културното събитие се вписа по естествен начин и в една друга годишнина - 95 години от рождението на актьора Андрей Медникаров, съпруг на известната русенска интелектуалка и общественичка.

За своята творческа дейност Дора Янева-Медникарова беше удостоена със Златна значка "Русе" на Община Русе. "Изказвам уважението си към работата Ви като поет, журналист и преводач. Несъмнено любовта Ви към труда и към човека е ключът за Вашия безспорен успех", се отбелязва в поздравителния адрес от кмета на Община Русе Пламен Стоилов, поднесен от Ирена Петрова - директор на Дирекция "Култура и образование" в Община Русе.

Литературният критик и преводач Огнян Стамболиев, водещ на вечерта, определи Дора Янева-Медникарова като човек на словото, отдаден на своята карма и като ”един неизмерим талант в съчетание с египетски труд”. Театроведът Крум Гергицов говори пред аудиторията за творческия път и културната следа, оставена в духовния живот на Русе от актьора Андрей Медникаров.

В документалната изложба, подредена във фоайето на Русенската библиотека, са показани книги и документи за живота и дейността на русенската преводачка и нейния съпруг. В експозицията могат да се видят графични и живописни творби, рисувани от Андрей Медникаров, които разкриват една неизвестна черта от многобройните му таланти приживе - неговия усет към формите и рисунъка на живота по много оригинален и неповторим начин.

По време на вечерта беше представена най-новата книга на Дора Янева-Медникарова „Сълза в пустинята“. За себе си поетесата призна, че винаги изпитва една особена връзка със своя роден град и усещането, че е имала и щастието, и привилегията да се появи на този свят на мястото, където е роден нобелистът Елиас Канети.

В творческата вечер взеха участие пианистката Анастасия Медникарова-Кленер, дъщеря на Дора и Андрей Медникарови, и актрисата Павлина Кирилова.

Съорганизатори на събитието бяха Дружеството на преводачите, Дружеството на писателите и Дружество 1940 – Русе към Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД.

 


Автор:
РБ "Любен Каравелов" - Русе
Публикация:
10.03.2017 г. 15:21
Етикети:
Посетено:
1139
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/25240-dora-yaneva-mednikarova-za-men-zhivotat-i-karmata-v-literaturata-nesluchayno-zapochvat-ot-ruse-gradat-na-kaneti