След-и

Тома Спространов – не остарявай, любов!

Юбилеен концерт в София лайф клуб

Тома Спространов – не остарявай, любов!


С „Не остарявай, любов“ в изпълнение на Михаил Белчев завърши юбилейният концерт в София лайф клуб, посветен на Тома Спространов. Любов и музика бяха подаръците, които получи дългогодишният музикален водещ от звездите на българския поп и рок от няколко поколения: Мими Иванова и Маргарита Хранова, Ваня Костова, Боян Михайлов, Михаил Белчев, Христо Кидиков, Валди Тотев, Орлин Горанов, Кристина Димитрова, Росица Кирилова, Васко Кръпката, „Lili of the West“,  Преслава Пейчева и Ясен Велчев, Сунай Чалъков, „Фактор“, „Епизод“, „Fire Rock“, Съни, Скилър, Теодосий Спасов и приятели.

Гласът на Тома Спространов звучи в ефира на Българското национално радио от пет десетилетия, като формира музикалния вкус на няколко поколения. Приносът му за  популяризирането на българските изпълнители като Лили Иванова, Васил Найденов, Богдана Карадочева, Росица Кирилова, „Щурците“, ФСБ, „Сигнал“ няма аналог в музикалната ни журналистика. Благодарение на Това Спространов българските слушатели за първи път чуват записи на "Бийтълс", "Ролинг Стоунс" и "Шадоус", гостуват му  световни звезди като Тина Търнър.

Спространов е автентичният символ на българската музикална журналистика, от когото черпят информация и познания поколения слушатели, изпълнители и журналисти. На бенефиса в София лайф клуб, организиран от Българско национално радио, Томата представи новия водещ на емблематичното предаване „Пулсиращи ноти“, което звучи в ефира на „Хоризонт“ без прекъсване от 4 януари 1979 г. Това е музикалният редактор в програма „Хоризонт“ Веселин Димитров, който като водещ на бенефиса, символично пое щафетата на музикалното предаване.

Тома Спространов обаче ще продължи да води първото си предаване „Любопитно петолиние", стартирало преди половин век през януари 1967 г. в ефира на Радио Пловдив. Той обеща да продължи да гостува и на националните програми не само като колега и жива енциклопедия, но като приятел.
 
Томи, не остарявай!

 
* * *

Отличия за Тома Спространов:

Награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци „Златна лира“, 2007 г., носител на Почетния знак на град Пловдив (най-високото отличие на града). Носител на отличието „Златен век“ от Министерството на културата за 2016 г., Голямата награда „Сирак Скитник“ 2016 за значим принос в развитието на БНР и награда „Златен глас“ за 2016 г. на фондация „Надежда Дженева“.

 
Автор:
БНР
Публикация:
14.02.2017 г. 15:21
Посетено:
1714
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/25110-toma-sprostranov-ne-ostaryavay-lyubov