След-и

Премиера на Йордан Калайков в Сливен

Думи и цветове

◊  СЪБИТИЕТО

След премиерата в Пловдив и съгражданите на твореца от Сливен участваха в представянето на последната му книга „Нови разкази, есета и рисунки от Йордан Калайков” (”Авангард Прима”, худ. оформление Й. Калайков, 2006), състояло се в Гарнизонния военен клуб в града под Сините скали. 

Обсъждането й в Пловдив и изложбата му „Хълмове и обиталища” – Нова живопис (Exposition Hills and habitations – New painting, 2005-2006), е осъществено през май 2006 г. със съдействието и подкрепата на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в стария град, под патронажа на ректора проф. Анастас Славчев и в присъствието на гости и приятели от Пловдив, Сливен и София.


◊  ЗА КНИГАТА

Новото издание е библиофилско и заема достойно място в поредицата негови книги, някои от които предназначени за ценители заради прецизността на изказа, стилистиката и авторското художествено оформление на творческия „продукт”, придружен тук, след разказите и есетата, от разделите „Думи от приятели” (Георги Константинов, Димитър Танев, Милена Димова и др.) и „Рисунки” на Калайков към цикъла „Обиталища”.

Оформлението на корицата - „Автопортрет” (масло, 1986 г.) символизира несекващото удивление на автора  от многообразието и преображенията на „Светът по пътя” (масло, 2002 г.).


◊ ПРЕДСТАВЯНЕТО

На творческата вечер в Сливен, водена от поета Деньо Денев, бяха задълбочено представени художествените търсения на автора в жанровете литература и живопис.

Свои впечатления от книгата и творчеството на Й. Калайков изразиха М. Иванова (с есе-продължение на темата за пътя), М. Пакова, М. Михайлов,
Ив. Денева, С. Келеведжиева и др. 

Присъстващите оцениха стремежа на Калайков за шлифоване и извайване на словото, умението да създава лирична атмосфера в разказа, често родеещ се и преливащ в есето, чийто майстор е Калайков.

Той се мъчи да пресътвори по свой начин уловимите и повече невидимите тайнства на природата, живота, „случванията” му, магията и драмата на човешката близост, създавайки елегична атмосфера на светла тъга, прорязвана от философската мъдрост и обобщения на писателя за човеците, крехкостта на чувствата и многобагреността на света около нас (отразен и в живописните му миниатюри). 

Авторовите твърдения в предговора на книгата „За изкуството и мъката да си в подножието му” могат да бъдат опровергани от художествения резултат на устременост към литературни завоевания в трудното изкуство на противоборството и укротяване на думите.

Голяма част от включените в изданието разкази и есета са датирани (2004-2006 г.), с посочване на източника, където са публикувани за пръв път.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Роденият в Сливен Й. Калайков е член на Съюза на учените в България, а отскоро - и на Сдружението на българските писатели.

Преподавател е по спортен мениджмънт в Националната спортна академия, професор, д-р п.н.

Като художник участва в общи художествени изложби и международни конкурси (за екслибрис в Сент Никлаас, биеналето в Малборг, Вилнюс, в състезанието по графика в Гливице и др.) и е отличаван с награди: 1990 г., 1995 г., 1997 г., 1999 г., 2002 г.

В КДК на родния Сливен е експонирал самостоятелни изложби през 1998 г., 1999 г., 2002 г., както и в галерия „Лице”.
 
Автор е на книгите с проза, поезия и есеистика: „Третият бряг” - 1992 г., „Кръгът” – 1994 г., „Праг” - 1997 г., „Случвания” - 1999 г., „Империя на облаците” – 2002 г., „Тракало за глухи” - 2004 г.

Негови творби се публикувани в „Литературен вестник”, в. „Литературен форум”, сп. „Пламък”, сп. „Везни”, в. „Другата аудитория”, в антология „Български поети”, изд. „Захарий Стоянов”, 2003 г., в литературно електронно издание в Сан Диего, Калифорния, САЩ.

Някои от разказите и есетата са преведени на руски, испански, китайски език.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
03.07.2006 г. 15:40
Посетено:
854
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/2511-premiera-na-yordan-kalaykov-v-sliven