След-и

Нощ на книгите за Хари Потър в РБ „Гео Милев” – гр. Монтана

Нощ на книгите за Хари Потър в РБ „Гео Милев” – гр. Монтана


Десетки магьосници и мъгъли се събраха в Детския отдел на Регионална библиотека „Гео Милев” – гр. Монтана, за да отпразнуват Нощта на книгите за Хари Потър, която се проведе на 2 февруари 2017 г. Вълшебната тема на тазгодишното събитие бе: Професорите на „Хогуортс”.          

Магическият свят, описан в невероятните книги за Хари Потър на Джоан К. Роулинг, „оживя” в Детския отдел на библиотеката, благодарение на украсата, включваща летящи метли, вълшебна лампа, отвари, магически пръчки, като онези, които се продават на „Диагон-али”, книги със заклинания и проклятия, известната разпределителна шапка, летежна пудра, паяци, многоликова отвара, драконова кръв, риборасли, паяжини, летящи свещи и много други.

На специална „Разпределителна церемония” участниците в приказната нощ бяха разпределени в четирите дома от училището за магия и вълшебство „Хогуортс” – „Грифиндор”, „Хафълпаф”, „Рейвънклоу” и „Слидерин”.  Заедно с професорите Албус Дъмбълдор, Минерва Макгонъгъл, Сивиръс Снейп и Диментор, пресъздадени съответно от Сибил Бойчев, Мирелла Младенова, Богдан Горанов и Петя Младенова, те проведоха много тематични игри и състезания, и се потопиха във вълшебния свят на момчето-магьосник, прочитайки откъси от любимата поредица.

Победители в игрите от празничната нощ са магьосниците от дома „Слидерин”, които успяха да съберат 1234 точки. Те получиха Купа за първото място и много лакомства. Деян Миленов Иванов получи награда за най-добър костюм. Грамота за най-знаещ магьосник бе връчена на Цветелина Захариева Ценкова. Подарък книги за най-добри рисунки на фантастични създания получиха Мартин Яворов Радулов и Иванка Тодорова Луканова. Всички участници получиха изненади от домакините и Сертификати за своето участие.

Инициативата на британския издател Bloomsbury „Нощ на книгите за Хари Потър” се провежда в цял свят, а в България е организирана от Издателство „Егмонт”, с медийната подкрепа на сайта „Аз чета” и Фондация „Детски книги”. Сред основните цели на кампанията е възможността да предаде на следващото поколение читатели магията на книгите. Като един истински феномен в съвременната детска литература, поредицата за Хари Потър успява да върне интереса на милиони млади хора към четенето.

 

Автор:
Веселина Младенова
Публикация:
03.02.2017 г. 15:56
Посетено:
1126
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/25050-nosht-na-knigite-za-hari-potar-v-rb-geo-milev-gr-montana