След-и

Състоя се премиерата на „Соломон Паси. Статии, мнения, коментари, интервюта, извън протокола“ в Пловдив

Специални гости на Книжарница "Хермес" и Соломон Паси бяха президентът Петър Стоянов и служебният премиер проф. Огнян Герджиков

Състоя се премиерата на „Соломон Паси. Статии, мнения, коментари, интервюта, извън протокола“ в Пловдив
Сн.: в. "Марица"


На 24 януари се състоя премиерата на „Соломон Паси. Статии, мнения, коментари, интервюта, извън протокола“ в град Пловдив. Събитието беше уважено от президента Петър Стоянов, служебния премиер проф. Огнян Герджиков, художници, скулптори, юристи и др.

В Пловдив до проф. Герджиков достигна и новината, че именно той е посочен от президента Румен Радев за новия премиер на България.

Представянето започна с встъпителни думи на управителя на „Хермес“ - Стойо Вартоломеев. Той обясни, че книгата е много любопитна, защото през тези 25 години много от прогнозите на Соломон Паси са се случвали.

"Да кажеш през 1990 година, че Варшавският договор е погребан и България влиза в НАТО звучеше абсурдно. Но ето, че се случи", посочи г-н  Вартоломеев.

За смелите прогнози и последвалото им неизбежно сбъдване разказа и съставителят на книгата – Максим Минчев.

Според него направеното от Соломон Паси и Петър Стоянов ще послужи като учебник за всеки, който иска да се занимава с международна политика. Директорът на БТА сподели, че издадената от „Хермес“ книга на президента Петър Стоянов го е вдъхновила да състави изданието за Соломон Паси.

"Ако Паси и Стоянов ги нямаше, едва ли щяхме да сме членове на НАТО и ЕС. Нямаше да се справим с предизвикателствата на днешния ден", посочи шефът на БТА. Той определи „Соломон Паси. Статии, мнения, коментари, интервюта, извън протокола“ като една разходка в най-новата българска история.

"Ценна е, защото 80% от прогнозите, направени от Паси, са се сбъднали", посочи съставителят.

Попитан какво не е могъл да предвиди, Паси отговори: "Че днешният президент на САЩ е стожер на протекционизма, а държавният глава на Китай - на глобализма. Това, което не си  представях още през 2001 година беше, че Гергана ще ми роди две деца."

Вечерта завърши с автографи и приятни разговори в култовото заведение в „Капана“, където новият министър-председател беше открит от находчиви журналисти за първото си интервю.

 

Автор:
ИК "Хермес"
Публикация:
27.01.2017 г. 15:46
Посетено:
1461
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/25012-sastoya-se-premierata-na-solomon-pasi-statii-mneniya-komentari-intervyuta-izvan-protokola-v-plovdiv