След-и

Споменът за миналото и отговорността пред бъдещето се преплетоха в изложба на НВИМ

На откриването на изложбата НВИМ получи още ценни дарения

Споменът за миналото и отговорността пред бъдещето се преплетоха в изложба на НВИМ

Десетки наследници на емблематични за българската история личности, на участници във войните за национално обединение, представители на военни формирования в страната и любители на военната история се събраха на откриването на изложбата „Памет за бъдещето“ в Националния военноисторически музей (НВИМ). Всички експонати, включени в нея, са дарения, направени през 2016 г.

Директорът на музея доц. д-р Соня Пенкова благодари на всички дарители, които са се разделили с вещи и документи с висока емоционална стойност за тяхната семейна история, осъзнавайки, че така те ще бъдат запазени и ще станат достояние и на идните поколения. „Това е една специална изложба, защото тя показва, че музеят е богат, благодарение на чувството за историзъм на много граждани и институции“, подчерта тя.

На самото откриване на изложбата НВИМ получи още много ценни дарения, сред които две саби, които са били притежание на бащата и дядото на дългогодишния дарител на музея Димитър Маказчиев, вещи на майор Ангел Енчев и филми, посветени на Българската армия, предоставени от военния фотограф Димитър Бебенов.

В знак на благодарност всеки от дарителите получи свидетелство за дарение и билет за безплатен достъп до НВИМ и неговите филиали през 2017 г.

 


Автор:
НВИМ
Публикация:
27.01.2017 г. 13:30
Посетено:
931
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/25009-spomenat-za-minaloto-i-otgovornostta-pred-badeshteto-se-prepletoha-v-izlozhba-na-nvim