След-и

Деца от Перник и жк “Филиповци” представиха заедно Сурва и Василица в Националния етнографски музей

В рамките на кампанията „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!”

Деца от Перник и жк “Филиповци” представиха заедно Сурва и Василица в Националния етнографски музей


На Бабинден в Националния етнографски музей деца от Перник и "Филиповци" представиха обичая Сурва и ромския празник Василица. За първи път в България, в музея, само седмица след тяхното празнуване – Нова година по стар стил, бяха представени заедно изключителния българския обичай, вписан в ЮНЕСКО през 2015 г., и най-големия ромски празник, които се провеждат по едно и също време в годината – 13 и 14 януари. Организатори на представянето са ИЕФЕМ – БАН, Детска лидерска академия, 6 СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Перник, Община Перник, Читалище „Рома – 1956“ – жк "Филиповци" и Фондация „Гюлчай“.

Децата от Детска лидерска академия разказаха всичко най-важно и интересно за Сурва, а 30 ученици от Сурвакарската група „Ликове-лекове“, на 6 СОУ в Перник, представиха особено артистично и зрелищно маскарадния обред „Сватба“ – единият от основните два обреда при обичая Сурва. Д-р Йелис Ахмедова от секция Балканска етнология към ИЕФЕМ - БАН разказа за най-важния празник за ромите в България – Василица, известен още като Банго Васил, а децата от Танцов ансамбъл „Рома“ при Народно читалище „Рома – 1956“ в жк. "Филиповци" изиграха два много красиви и сложни ромски танца. В паузата между игрите гостите на събитието имаха възможността да опитат при майстор Лидия Раева тъкане на стан – един от занаятите, които ще се изучават в бъдещия образователен център на музея.

Д-р Петър Кърджилов, специалист връзки с обществеността в ИЕФЕМ – БАН и организатор на общото представяне каза, че днешното събитие е много радващо и значимо заради три идеи. Първата е, че то събира българи и роми, за да покажат едни на други своите култури и да ги усетят отблизо. Другата – обединява ги около каузата на ИЕФЕМ за създаване на модерен образователен център в музея, където всички те ще могат да се учат и да играят на различни полезни и приятни работи. Третата идея е, че точно на Бабинден и с представянето на „Сватба“ изпращаме заедно посланието, че ромската традиция децата да бъдат женени в ранна тийнейджърска възраст и да раждат деца трябва да бъде прекратена и да остане в миналото.

Децата искат да учат, да творят и да играят, а не да правят семейства. Точно идеята за учене и творчество чрез игрови модели ще бъде реализирана в бъдещия образователен център, за който учените от ИЕФЕМ – БАН събират средства в кампанията „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“. Всички български граждани – малки и големи, а също и гостите на столицата, ще имат възможността да усвояват традиционни занаяти и умения, да придобиват знания за народната култура и изкуство в България.

Представянето на Сурва и Василица е част от фондонабиращата кампания на ИЕФЕМ – БАН „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“ за създаване на модерен и постоянно действащ образователен център в Националния етнографски музей. Можете да подпомогнете кампанията с 1 лев, като изпратите SMS на номер 17 777 с текст “DMS MUZEY”. За повече информация следете страницата на ИЕФЕМ във Фейсбук: https://www.facebook.com/iefem, както и страницата на института в интернет: http://iefem.bas.bg.

През февруари продължаваме с ателиетата за мартеници, с Фейсбук играта „Опознай предметите!“ (goo.gl/gnDNYE), както и с нова прекрасна изложба.

 


Автор:
ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
24.01.2017 г. 13:41
Посетено:
1037
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/24988-detsa-ot-pernik-i-zhk-filipovtsi-predstaviha-zaedno-surva-i-vasilitsa-v-natsionalniya-etnografski-muzey