След-и

Силен интерес на българската публика към фотографската изложба „Мост към Кристо“

Семейството на Христо Явашев бе сред първите посетители на експозицията

Силен интерес на българската публика към фотографската изложба „Мост към Кристо“
На снимката: Георги Ангелов, Евгения Атанасова-Тенева, Анани Явашев


Оранжевият цвят продължава да доминира не само в летните спомени от италианското езеро Изео, но вече и в сърцето на София. При силен интерес снощи бе открита фотографската изложба „Мост към Кристо“, в която десетки българи, предадоха своята лична емоция от творбата на Кристо и Жан Клод – „Плаващите кейове“.  С тази вълнуваща експозиция изложбеното пространство на VIVACOM Art Hall ще изпрати 2016-та и ще посрещне новата година.

Кадрите в изложбата бяха селектирани сред повече от 600, които участваха във фотоконкурса на БНТ1 и предаването „Денят започва с култура“, подкрепен от VIVACOM.

„С „Мост към Кристо“ събрахме всички разпилени мигове в един визуален разказ. Това е поклон пред чувството, което искаме да запазим. Когато гледам подредените снимки, си мисля, че проектът на Кристо и Жан Клод има огромен космически резонанс - успява да разпръска емоцията от оранжевото лято и да я съхрани във времето.“ – заяви програмният директор на БНТ1 Севда Шишманова.

Сред първите посетители на изложбата бе семейството на Христо Явашев. „Много хубави снимки има. Изобщо не очаквахме да дойдат толкова хора“ – споделиха пред камерата на обществената телевизия Диди и Анани Явашеви. А Стефан Явашев разказа, че е посетил „Плаващите кейове“ няколко дни преди официалното откриване. „Тогава беше най-хубавото време, защото кейовете бяха чисти“ – допълни той. Роднините на Кристо изгледаха и документалния филм на журналистката Евгения Атанасова-Тенева, който приближи респектираната публика до личността на твореца и неговите мисли за изкуството.

Всички, които искат да усетят свободата в творбата на българина от световна величина, могат да разгледат изложбата във VIVACOM Art Hall до 14 януари 2017 година. В нея е включена и тематична инсталация на студентите на проф. Греди Асса от Националната художествена академия.

Куратор на изложбата е изкуствоведът Мария Василева. Изборът на снимките е направен от доц. Георги Лозанов (философ, журналист, фотокритик), Евгения Атанасова-Тенева (журналист и участник в изграждането на „Плаващите кейове“), Пейо Колев (художник и участник в изграждането на „Плаващите кейове“), Камен Калев (режисьор) и Атанас Петков (фотограф).


Автор:
Vivacom Art Hall
Публикация:
15.12.2016 г. 15:01
Посетено:
1621
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/24837-silen-interes-na-balgarskata-publika-kam-fotografskata-izlozhba-most-kam-kristo