След-и

Премиера на „Дъщерите на женомразеца” от Весела Лулова Цалова в гр. Монтана

Премиера на „Дъщерите на женомразеца” от Весела Лулова Цалова в гр. Монтана


На 12 декември 2016 г. Регионална библиотека „Гео Милев” – гр. Монтана събра любители на българската проза за творческа среща-разговор с писателката и преводачка Весела Лулова Цалова и художника Добромир Домузов. Поводът за тяхното гостуване бе премиера на новия роман на Весела Лулова Цалова „Дъщерите на женомразеца”, издателство „МВИЛ Агенция”. Срещата започна с едноминутно мълчание, в памет на жертвите в с. Хитрино. Водещи бяха Веселина Младенова и Сибил Бойчев от РБ „Гео Милев”. Публиката чу прочит на впечатленията от романа, написани от г-жа Кети Костадинова. Всички изгледаха трейлъра към книгата, подготвен от MB International Literary Agency© - София.

В „Дъщерите на женомразеца” авторката майсторски описва героите и мистериозната история на прокълнатата фамилия Морозини, в която се преплитат мистериозни убийства, кръвосмешения, грехове, самоубийства, страсти, любови. Всички събития в романа са свързани с един фонтан, символизиращ „извор на живот”. Историята е пълна авторска измислица, за която обаче писателката дълго време прави проучвания на историята на един венециански род. Весела Лулова Цалова не се страхува да зачеква теми-табута. Писането ѝ е плодотворно и бавно. Книгите ѝ се раждат след прецизни редакции. Предпочита да пише за тъмната страна на човека, за да могат хората, четейки нейните произведения, сами да намерят своята светла страна.

На срещата Весела Лулова Цалова и художникът Добромир Домузов представиха „Полуострови: Антология. Съвременна европейска поезия”, в която са включени 63 поети от 16 европейски държави, в която е включена Светлана Стоилова - директор на Регионалния исторически музей в Монтана. Двамата творци са свързани от приятелство, датиращо от години, и лесно успяват да работят в творчески тандем. Призивът им към всички млади хора бе да правят това, което сърцето им подсказва, да бъдат добри и обичащи.

Весела Лулова Цалова живее и твори между Венеция и София. Родена е на 9 април 1966 г. Завършила е педагогика и журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Автор е на повече от 45 преводни книги – проза, публицистика и поезия от и на италиански език, на „Несретни стенания” (поезия, 2005), както и на романа „Греховност” (2006). Притежава Сертификат, ниво С2 по италиански език и култура, издаден от университета „Ла Сапиенца” в Рим, Министерство на Външните работи на Италия и Комитет „Данте Алигиери”. Член е на Съюза на българските писатели, на Съюза на преводачите в България и на Съюза на българските журналисти. Има отличие за стихотворението „Отдаденост” на XV Международен фестивал „Мелнишки вечери на поезията”. Включена е като чуждестранен автор в “Antologia poetica di Segreti di Pulcinella” (2003-2005) и в сборника “Poesie dal mare” (2010), изд. Giulio Perone editore. Весела Лулова Цалова е съосновател и директор на MB International Literary Agency© - София.

Автор:
Веселина Младенова
Публикация:
13.12.2016 г. 10:00
Етикети:
Весела Лулова Цаловапремиера на книгаМонтанаРБ Гео Милев
Добромир Домузов
Дъщерите на женомразеца
Посетено:
1016
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/24809-premiera-na-dashterite-na-zhenomrazetsa-ot-vesela-lulova-tsalova-v-gr-montana