След-и

Международен поетически фестивал “Шииристанбул” в Бейоглу, Истанбул

Международен поетически фестивал “Шииристанбул” в Бейоглу, Истанбул
На фотографията: Антон Баев, Кадрие Джесур, поетеса, преводачка от български и турски, и Адонис, почетният гост на фестивала


Районът Бейоглу (Пера), заемащ европейската територия срещу “историческия полуостров”, между Златния рог и Босфора, обемайки в себе си такива уникални топоси като Каракьой, Топхане, Галата, Шишхане, Таксим, Касъмпаша и др., винаги е заемал определящо място в културната география на вековния и многопластов Византион, Константинополис, Истанбул. След XII век в пристанищната му част генуезци и венецианци образуват могъща морска колония, чието наследство се явява и кулата Галата, една от най-емблематичните фигури в силуета на днешния мегаполис; по-късно Бейоглу се превръща в най-модерната и европейска зона на отоманската столица, в която се обособяват малцинствата в империята, тук се съсредоточават дипломатически и образователни (лицеят Галатасарай) центрове, а в годините на републиканска Турция названието на района е синоним на култура, изкуство, дипломация, увеселение и бохемство.

Именно многоликото Бейоглу от 14 до 18 юни бе домакин на международен поетически фестивал, възникнал по идея на Института за история и общество и осъществен с неимоверните усилия на поета и редактора Аднан Йозер и подкрепата на кмета на едноименната община. В “Шииристанбул”, отразен широко в средствата за масова информация, бяха поканени да участват утвърдени в страните си поети от четирите континента, както и десетки представители на съвременната турска поезия. Почетен гост на фестивала бе сириецът Али Ахмед Саид (1930), познат повече като Адонис, който от дълги години живее и твори в Париж. Изключително топло внимание бе оказано и на родения в Бейоглу македонски поет и академик Матея Матевски (1929), на чийто дом бе поставена и паметна плоча.

Сред разнообразните форми и прояви на фестивала най-оживено и вълнуващо преминаха срещите с любителите на поезията. В поетическите четения, проведени в различни места – частните университети “Билги” и “Бахчешехир”, книжарници, ресторанти, театрални салони..., участваха поети от Венецуела до Ирак, от Испания до Македония, а от България бе поканен Антон Баев, чието първо представяне на турски стана преди три месеца чрез цикъл стихове (в превод на Хюсеин Мевсим) в рубриката “Поетически атлас” на седмичната притурка “Китап” на всекидневника “Джумхуриет”, породил положителни отзвуци сред почитателите на изящното слово в югоизточната съседка. Бихме могли да кажем, че апогеят на поетическите четения в рамките на фестивала бе в т.нар. “Потънал дворец”, водохранилище от началото на VI в., където българският поет прочете стихотворението си “Към Босфора” (“Каменната люлка ме люлее...”), написано под непосредствения досег с Истанбул и развълнувало силно участниците и слушателите на проявата, предизвиквайки интерес към автора от страна на местните журналисти.

В деня, в който приключи първото издание на международния поетически фестивал в Бейоглу, Истанбул, започна и усилената подготовка по провеждането на второто, с цел превръщането на проявата в традиционна.

Автор:
Текст и фотографии: Хюсеин Мевсим, Анкара
Публикация:
22.06.2006 г. 15:03
Посетено:
1041
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/2477-mezhdunaroden-poeticheski-festival-shiiristanbul-v-beyoglu-istanbul