След-и

“Вечери на поезията” в Сапанджа

Международен поетически фестивал, посветен на България

“Вечери на поезията” в Сапанджа
На фотографията: Хюсеин Мевсим, Антон Баев, Божана Апостолова, Азиз Таш, Сабри Алагьоз, Кямил Топчу и Байрам Кушку във “Вечери на поезията” в Сапанджа



В китното градче Сапанджа, на брега на едноименното езеро, на стотина километра от Истанбул по пътя за Анкара, в началото на юни се проведе шестото издание на Международния фестивал “Вечери на поезията”, идеята за чието организиране възниква след разрушителното земетресение в областите Коджаели и Сакария през 1999 г., като стремеж чрез изящното слово да се преодолее унинието, обхванало местните хора – факт, красноречиво свидетелстващ за вярата в силата и предназначението на Словото.

По традиция всяка година в тази проява участват 25 местни и чуждестранни поети, като акцентът пада върху поезията на една от съседните страни. След Гърция и Босна и Херцеговина, тази година в центъра на вниманието на фестивала бе България, представена от Божана Апостолова, Антон Баев, Сабри Алагьоз, Байрам Кушку, Азиз Таш и Кямил Топчу, които в заключителната част рецитираха свои стихове пред 1000 почитатели на поезията край езерото Сапанджа.

Проявата бе съпътствана от концерт на Йълдъз Ибрахимова в град Адапазаръ, както и от панел, воден от съветника на министъра на културата и туризма на Република Турция проф. д-р Мустафа Исен, с участието на Сабри Алагьоз, проследил в диахронен план постиженията и настоящето състояние на поезията на българските турци, и Божана Апостолова, която информира за проекта “Духовни врати” на издателската си къща “Жанет 45”, в чийто рамки досега са преведени и издадени на турски “Аз, Анна Комнина” (Вера Мутафчиева), “Жени и планети” (Антон Баев), “Книга за българите” (Петър Мутафчиев), “Търся съпруга за мъжа си” (Христо Карастоянов), “Антология 10 български поетеси”. Тя запозна турските си колеги и ценители на литературата със състоянието и проблемите на издателската и творческа дейност в България в периода след промените.

Автор:
Текст и фотография: Хюсеин Мевсим, Анкара
Публикация:
22.06.2006 г. 14:40
Посетено:
1124
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/2475-vecheri-na-poeziyata-v-sapandzha