След-и

Луис Басат пристигна за откриването на изложбата „Колекция Басат. Съвременно каталунско изкуство 1950-1979"

Една от най-великите личности в света на рекламата беше отличена вчера с титлата “Посланик на добра воля” от МВнР

Луис Басат пристигна за откриването на изложбата „Колекция Басат. Съвременно каталунско изкуство 1950-1979"

Луис Басат, една от най-ярките креативни личности на нашето време пристигна в България за oткриването на изложбата „Колекция Басат. Съвременно каталунско изкуство 1950-1979“, която ще представи част oт личната му колекция в Национална галерия КВАДРАТ 500 до 15 януари 2017.  Изложбата бе открита вчера лично от Луис Басат, Еми Барух, Посланика на Испания Хосе Луис Тапиа и Директора на Националната галерия – Слава Иванова.

По-рано същия ден, медиите имаха възможност да се срещнат на специална пресконференция с него и изкуствоведа Яра Бубнова, която заедно с екипа на Националната галерия подбира 33-те произведения, включени в експозицията. Програмата продължава днес в 17 ч. с лекция на Басат на тема “Креативността“ в Аулата на Софийски университет.

Луис Басат е eдна от най-великите творчески личности на нашето съвремиe и носител на над 400 отличия в областта на рекламата. На тържествена церемония в Министерство на външните работи вчера Басат получи отличието "Посланик на добра воля" лично  от заместник-министърът на външните работи Румен Александров. Заместник-министър Александров изтъкна както българския произход на Басат, така и неговата дейност в областта на успешната международна комуникация.

Изложбата представя част от личната колекция на Басат, събирана от него и съпругата му Кармен в продължение на 48 години. Тя е една от най-богатите сбирки на съвременно изкуство в Каталуния и включва 3000 оригинални творби, от които 150 скулптори, както и обширен фонд графики, които намират място в музея за съвременно изкуство в Матарó, помещаващ се в първата сграда, проектирана от известния архитект Антони Гауди, наречена Нау Гауди. Чиида, Мирó, Тàпиес, Домингес, Агилар, Клавé, Гиноварт са само част от артистите, чиито произведения са включени в селекцията, която гостува на Националната галерия. Творбите им, създавани през периода 1950-1979 г., се показват за първи път извън Испания. Те илюстрират тясната връзка между концептуалното изкуство и рекламата и представят едни от най-интересните години на съвременното каталунско изкуство, както заради разнообразието на автори и движения, така и заради включените естетически открития.

„Изпитвам особено вълнение от факта, че българската публика може да се запознае с работата на изключително важни испански артисти от 70-те и 80-те години на миналия век, които илюстрират еволюцията на изкуството през този период”, коментира Луис Басат по време на пресконференцията. “Надявам се скоро да се върнем с още по-голяма експозиция и да представим най-интересното от съвременното каталунско изкуство.”

Експозицията „ Колекция Басат. Съвременно каталунско изкуство 1950-1979“ е част от проектa “Луис Басат и креативността”, който включва серия културни и образователни събития. В проекта е включена и последната книга на Басат - „Креативността“, която излезе на българския книжен пазар от издателство Colibri. Проектът се осъществява по инициатива на Фондация Фотофабрика и в партньорство с Ogilvy Group Bulgaria.

 

Програма на събитията в проектa “Луис Басат и креативността”:

29 ноември 2016 – 15 януари 2017 - Национална галерия (Квадрат 500) - Изложба “Колекция Басат. Съвременно каталунско изкуство 1950-1979

30 ноември, 17 часа - Аулата на СУ “Св. Климент Охридски” - Лекция на Луис Басат на тема “Креативността”

Лекцията на Луис Басат може да бъде гледана на живо тук

 


Автор:
Виктория Цачева
Публикация:
30.11.2016 г. 15:05
Посетено:
1580
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/24715-luis-basat-pristigna-za-otkrivaneto-na-izlozhbata-kolektsiya-basat-savremenno-katalunsko-izkustvo-1950-1979