След-и

Изложба, посветена на Гена Димитрова

Плевен тачи своята именита съгражданка

◊ СЪБИТИЕТО

На 15.06.2006 г. в Регионален исторически музей - гр. Плевен бе открита изложба в памет на оперната прима Гена Димитрова, посветена на 65-та година от рождението й и една година от нейната смърт.

Експозицията е подготвена със съдействието на Община - Плевен, Регионален исторически музей, Музей на българската музикална култура - София и с участието на семейството на Гена Димитрова.

Изложбата бе открита от директора на плевенския музей - Михаил Грънчаров, който заяви, че това е най-големият глас на света, покорил оперния Олимп и че Плевен трябва да съхрани спомена за своята съгражданка и настоящата изложба е една от инициативите.
Специални благодарности бяха изказани на Надка Русчева, сестра на Гена Димитрова за оказаното съдействие и представените лични вещи на певицата.

Кметът на града - Найден Зеленогорски, сподели идеята на местната власт за постоянна експозиция в музея, посветена на оперната прима.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Сред експонатите плевенчани имат възможност да видят личната кореспонденция на Гена Димитрова, картички, изпращани на нейните близки, роднини и приятели от различни краища на света, оригинални афиши от Миланската Ла Скала, Арена ди Верона, нейни снимки от участието й в незабравими оперни роли в "Турандот", "Дон Карлос", "Аида" и др., както и нейни сценични костюми.

За първи път плевенчани могат да видят и големия платинен нобел, с който певицата бе наградена през 2001 г. заради постиженията си на сцената.


◊ ОЩЕ СЪБИТИЯ

През същия ден от 19.00 ч. в ДТ "Иван Радоев" възпитанички на Гена Димитрова изнесоха концерт "Гласове от бъдещето" и беше прожектиран филмът "Незабравимата Гена".
Автор:
Здравка Шейретова
Публикация:
19.06.2006 г. 22:26
Посетено:
735
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/2469-izlozhba-posvetena-na-gena-dimitrova