След-и

Виолета Гиндева в Сливен

Творческа среща и юбилей в родния град

Във връзка с 60-тата годишнина от рождението на видната българска актриса, в родния й град се състоя среща с почитателите на нейното изкуство, организирана от Драматичен театър „Стефан Киров” и община Сливен. Тя бе водена от новия директор на театъра Николай Недялков в присъствието на актьори, общественици, много граждани, а зам.-кметът по културата и социалните дейности Офелия Кънева отправи приветствени думи към юбилярката.

Актьорът и завеждащ отдел „Връзки с обществеността” на театъра Валери Главчовски прочете „творческото досие” на В. Гиндева, „заподозряна” в пресъздаване на култови роли в киното и театъра на българки - носители на националните ценности, характер и психология, сред които в кинолентите „Черните ангели”, „Иконостасът”, „Князът”, „Сватбите на Йоан-Асен”, в театралните спектакли по „Крал Лир” на У. Шекспир, „Вампир” на А. Страшимиров и др. Актрисата е водила занятия със студентите от класовете по актьорско майсторство на Варненския свободен университет и Пловдивския университет, а понастоящем е зам.-кмет по културата и социалните дейности в гр. Пазарджик.

Виолета Гиндева развълнува сливенци със спомените си за детството в родния град, за първото докосване до театъра чрез опитите за детско театрално представление в двора на баба й в кв. „Клуцохор”, саморъчното изработване на декорите и куклите. Свои впечатления от това време споделиха и нейни другари, родственици и приятели на семейството.

Сливенци изразиха обичта си към актрисата чрез интереса към творческата и обществената й дейност, работата над ролите и техните прототипи (напр. Виолета Дякова - първообраз на героинята й в „Черните ангели”), за съвместното партниране с творци като Апостол Карамитев, Стефан Данаилов, Коста Цонев и др., приятелското общуване с н.а. Иванка Димитрова и н.а. Славка Славова, причините за несъстоялата се докрай реформа в българския театър, по структурирането на учебните програми и други проблеми, за да обобщи кредото на „средното” поколение актьори: всеотдайността и себераздаването на нашето поколение гарантираха високите творчески постижения.

Актрисата получи много цветя от театъра, общината, свои приятели, почитатели и от признателните граждани на Сливен.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
18.06.2006 г. 22:59
Етикети:
Посетено:
781
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/2463-violeta-gindeva-v-sliven