След-и

Асен Асенов представи новата си книга „Пробуждане” в гр. Монтана

Асен Асенов представи новата си книга „Пробуждане”  в гр. Монтана


В Читалнята на РБ „Гео Милев” на 10 ноември 2016 г. писателят Асен Асенов представи новата си книга „Пробуждане”. Той гостува заедно с художника с монтански корени Димо Троянов, автор на картината „Разсънване над града”, красяща корицата на сборника с разкази „Пробуждане”. Творческата среща откри г-жа Кети Костадинова – директор на РБ „Гео Милев”, приветствайки многобройната публика. В представянето на книгата участие взе литературният критик Юлий Йорданов – член на Съюза на българските писатели, председател на Дружество „Будители” в област Монтана.

„Пробуждане” се ражда след разговор с руския драматург Сергей Литвиненко, с който Асен Асенов има дълбоко приятелство. На въпрос: „Каква диря оставя в душата му Сергей Литвиненко?”, авторът отговори, че „пиейки си заедно виното, разисквахме живота, който се търкаляше около нас”. Редакторът на книгата, Сергей Литвиненко „предложи наименованието на тази малка книжка с разкази да бъде ПРОБУЖДАНЕ. Той вярваше, че хората ще се пробудят и ще започнат да четат”. В книгата авторът представя многобройни образи, засягайки много от нашето ежедневие.

Всеки присъствал на творческата среща бе изненадан с дар от автора – книга с автограф. Той отбеляза, че „благодари за възможността отново да бъде гост в гр. Монтана, в който културния дух неизменно гори”. Скромен и не афиширащ себе си, Асен Асенов успява да намери връзка със своите съвременници. Срещата завърши с прочит на стиховете „Отшелник”, „Разходка” и „Клонинг”, поместени в стихосбирката „Да бъдеш – или не…”, която е съвместен проект на Сергей Литвиненко и Асен Асенов. Писателят с радост откликна на отправената му покана за среща от представителите на Клуб за любители на кафе и дебелите книги.

Асен Асенов е член на Съюза на българските писатели. Роден е през 1956 г. в София. През 1979 г. завършва УНСС – София. През 2004 г. излиза първата му стихосбирка „Дом на паметта”. Автор е на фентъзи романа в два тома „Принцът на вълшебните сънища” (2013 г.), който е издиган от литературната критика до ранга на „Ян Бибиян” и получава силни отзиви както в България, така и в чужбина. Освен писател е и книгоиздател в Мултипринт ЕООД – София. Той зарадва своите почитатели с новината, че му предстои издаването на нова книга, която ще носи заглавието „Дух”, в памет на Сергей Литвиненко и посветена на голямата им дружба.

Автор:
Веселина Младенова
Публикация:
11.11.2016 г. 10:59
Посетено:
1099
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/24562-asen-asenov-predstavi-novata-si-kniga-probuzhdane-v-gr-montana