След-и

Премиера на книгата „Ритуалът” от Радко Пенев в Монтана

Премиера на книгата „Ритуалът” от Радко Пенев в Монтана


В Деня на народните будители, в отдел Изкуство на РБ „Гео Милев” се състоя премиерата на дебютния роман на Радко Пенев – „Ритуалът”. Водещи на срещата бяха Михаела Стоянова - председател на „Клуб за любители на кафе и дебелите книги” и Сибил Бойчев – програмист уеб сайтове в РБ „Гео Милев”.

По време на представянето младите таланти от „Клуб за любители на кафе и дебелите книги” показаха артистичните си умения, пренасяйки ни в завръзката на книгата. Хобито на бургазлията да изучава задълбочено историята и по-специално траките, го отвежда до написването на вълнуващия роман „Ритуалът”. След като по време на семейна разходка посещава връх Бакърлъка в Странджа, където открива странни знаци – две оформени „стъпки” в скален къс, въображението му заработва много бързо и още преди да се прибере вкъщи, вече е завършил историята в главата си. Морският офицер започва продължителни проучвания за местности, легенди и ритуали, които са свързани с прочит на голям брой историческа литература. След тригодишен труд завършва първата си книга, в която са налице истории за вярванията на траките, техните мистериозни ритуали, култа им към Богинята и Тракийския конник, лидер на могъща международна организация, търсещ път към безсмъртието и българската иманярска мафия, която е готова на всичко, за да се сдобие със златното съкровище. Авторът описва романа си като динамичен, увлекателен, исторически, достоверен и забавен. Той кара читателите си да се замислят върху прочетеното и сами да потърсят допълнителни източници на информация.

 Радко Пенев чете от много малък и твърди, че писането започва едва след като си прочел много книги. Той се ласкае от това, че е сравняван с Дан Браун, но в никакъв случай не определя стила си като неговия. С радост Радко Пенев отговори на нестихващите въпроси от страна на публиката и отправи съвет към младите писатели „никога да не спират да четат много, да пишат и да не оставят да почива Божествената искра, която носят в себе си”.  

Освен писател, Радко Пенев е и капитан втори ранг, завършил Висшето военноморско училище във Варна през 1998 година и от тогава е офицер във флота. Част от обучението му преминава в САЩ. През 2007 до 2010-а година е във Военноморското компонентно командване на НАТО в Нортууд, Великобритания. В момента живее със семейството си в Бургас, където е началник на отделение за подготовка и използване на силите във военноморската база. 

Автор:
Веселина Младенова
Публикация:
02.11.2016 г. 10:27
Етикети:
Посетено:
951
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/24503-premiera-na-knigata-ritualat-ot-radko-penev-v-montana