След-и

Премиера на книгите „Две луни” и „Приключенията на Найден Намерения” в гр. Монтана

Среща с авторите Елена Павлова и Димитър Цолов в Регионална библиотека "Гео Милев"

Премиера на книгите „Две луни” и „Приключенията на Найден Намерения” в гр. Монтана


Премиера на две книги се състоя в отдел Изкуство на РБ „Гео Милев” на 27.10.2016 г. Елена Павлова представи най-новата си книга – „Две луни”, а Димитър Цолов-Доктора – „Приключенията на Найден Намерения”. Творческата среща откри г-жа Кети Костадинова – директор на РБ „Гео Милев”, представяйки накратко творчеството на двамата автори. В рамките на поставеното от ББИА през 2013 г. начало на национално движение „Посланици на библиотеките”, г-жа Кети Костадинова направи Елена Павлова посланик на Регионална библиотека „Гео Милев” – гр. Монтана.

Сборникът „Две луни” включва разкази и новели, в които ви очакват „срещи с влюбени елфи, ездачи на дракони, майстори на мечове, изкусни манипулатори, пътешественици във времето, динозаври, роботи, призраци, вампири”. Авторката сподели пред публиката любопитния факт, че заглавието е „сигурно единственото в България, избрано от участнички в популярен женски форум”. Тя зарадва своите почитатели с новините за предстоящото излизане на нова книга – „Белязани лебеди”, определяща я като „злия близнак” на „Две луни” и поредица за крал Артур, каквато досега никога не е имало.      

Елена Павлова дари на РБ „Гео Милев” плакет, който е получила като награда за I място за участието си в конкурса „Паламудени вдъхновения и странджански седенки”. Тя с радост откликна на отправената ѝ покана за среща с участниците в „Клуба за любители на кафе и дебели книги”, който беше учреден тази година през март в РБ „Гео Милев” от млади пишещи таланти от гр. Монтана.

Елена Павлова е един от основните дарители на РБ „Гео Милев” – гр. Монтана. Тя е виден преводач, международен съдия по кинология, автор на повече от 30 книги в жанровете фантастика, хорър, фентъзи, книги-игри. Елена Павлова е от Варна, но вече 10 години е жител на гр. Монтана. Носител е на много награди през последните 30 години, тъй като започва да твори от много ранна възраст – едва на 9 години. Първите си награди получава на крехката възраст от 13 години. Изявява се с псевдонимите Лени Кинг, Върджил Дриймънд, Ким Нюмън, Елайджа Джауит и Кристофър Макдоуел.

Димитът Цолов-Доктора се оказа, че не само се подвизава с псевдоним „Доктора”, а и действително упражнява професията – лекар е по образна диагностика в гр. Враца, от където е родом. Той има разнородни таланти и за разлика от Елена Павлова започва да пише по-късно, като първите си награди получава след 30 годишна възраст.   

„Приключенията на Найден Намерения” е 11-та книга, „джобен формат” от колекцията с българска фантастика на Дракус – периодично издание за фантастика, фентъзи, криминални разкази, разкази на ужаса, мистерии и приключения. В книгата „приказката е базирана на темата за подхвърленото дете, притежаващо огромна сила и скрити дарби, което кръщават Найден”. Книгата съчетава измислен свят и персонажи от българския фолклор – змейове, хали, върколаци и магии. „Приключенията на Найден Намерения” предлага много изненади и неочаквани обрати.

Димитър Цолов-Доктора сподели пред публиката, че обича да участва в литературни конкурси и да пише не дълги, пространствени съчинения, а да превърне 4-5 новели в цикличен роман. Димитър Цолов публикува свои стихотворения на страницата си във фейсбук – „Пияният бард”, както и на популярния сайт „Резерват Северозапад”. Освен лекар, писател, добър съпруг и баща, Димитър Цолов е и фронтмен на врачанската група „Доктор Гого Бенд”, която изпълнява измисления от тях стил – „Трапезен пънк”. Той сподели, че „не се взима много на сериозно”, но читателите приемат с голям интерес неговото творчество.

Автор:
Веселина Младенова
Публикация:
28.10.2016 г. 11:20
Посетено:
932
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/24463-premiera-na-knigite-dve-luni-i-priklyucheniyata-na-nayden-namereniya-v-gr-montana