След-и

"Тротоарт" на Людмил Димитров в Кърджали

Далече от центъра си по-близо до света

"Тротоарт" на Людмил Димитров в Кърджали




Съвременното изкуство все повече започва да се стреми към “номадство” и към интелектуални експерименти, защото откакто съществува, няма навика да се придържа към някакви граници или поне така да ги размива, че трудно може да се говори за рамки, които да го ограничават, сковават, да задържат неговата устременост.

Но днес особено характерно за изкуството е неговото сякаш неистово задълбаване в неординерното, нестандартното. Във всичките му жанрове или по-скоро в липсата на такива, се забелязва едно тотално бягство от всекидневната обикновеност. Вижда се най-вече в полето на инсталацията, видеоарта и попарта, че се търси енигмата, усложнената метафора.

Дали така му е доскучало на днешното изкуство, че вече се стреми да избяга дори извън пределите на познатото, в “отвъдкултурното” пространство, отвъд надкултурната вселена, не се знае. Дано поне то си знае, пък и кой може да каже кое пространство – “отвъд” или “отсам” е по-културно? Но обикновено се оказва, че това, което си търсил "отвъд", винаги си е било "тук", в центъра на твоя, на нашия топос.

Дали пък изобщо има център или периферия в изкуството? Дали има свърхспециализирани художествени територии и дали художникът може да бъде битийно центриран в “периферията”? Дали има културни дистанции и дали, ако е така, то тъкмо културната “агресия” би успяла да ги разруши?

Тези и още много други въпроси повдигна фотоизложбата на урбанистични елементи под наслов "Тротоарт" на Людмил Димитров в Кърджали, като повечето от отговорите им бяха отрицателни.




Доказа го, показа го и го заяви успелият да се наложи на Запад българин, който е възпитаник на Националната художествена академия в София, но от 1985 г. живее и работи като график-дизайнер в Лос Анжелис. Участвал е в десетки изложби по приложно изкуство у нас и в чужбина, публикува и излага сатирична графика. Носител е на награди от национални и международни конкурси, участва в изложби в САЩ и Европа.

Кърджали беше един от първите градове, в които Людмил Димитров показа своя оригинален "Тротоарт", сякаш за да докаже, че, както хармонията на изкуството може да “битува” и в най-делничните останки от маркировки и знаци по улиците, тротоарите и стълбовете, така то еднакво успешно може да бъде показвано, както в “центъра, така и в “периферията”.




След българсткото турне на "Тротоарт", оригиналните фотоетюди ще пономадстват в Европа. Нищо, че и тук е Европа, но все пак ще има с какво да обнови и “другата”.

Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
13.06.2006 г. 16:26
Етикети:
Посетено:
890
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/2434-trotoart-na-lyudmil-dimitrov-v-kardzhali