След-и

Siemens България отбелязва 200 години от рождението на Вернер фон Сименс с мобилна експозиция „Завръщане в бъдещето”

Едномесечната изложба в Националния политехнически музей съчетава уникални архивни кадри с ретроуреди, някои от които на близо 100 години

Siemens България отбелязва 200 години от рождението на Вернер фон Сименс с мобилна експозиция „Завръщане в бъдещето”
На снимката: Надеждният телеграф, изобретен от Вернер фон Сименс през 1847 г., който дава началото на бързото развитие на компанията

“Понякога в хода на човешката история се раждат хора, чиито гений е в състояние да промени самата история на човечеството. Такъв човек е Вернер фон Сименс”. Това заяви д-р инж. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens България, по време на откриването на мобилна експозиция в Националния политехнически музей (НПТМ), посветена на 200-годишнината от рождението на изобретателя, предприемача и основател на Siemens AG Вернер фон Сименс.

На събитието присъстваха заместник-кметът по транспорта на Столична община Евгени Крусев, директорът на Националния политехнически музей д-р Екатерина Цекова, представители на министерството на културата, гости и журналисти. Специално приветствие бе прочетено от името на доц. д-р Бони Петрунова, заместник-министър на културата.

„Изобретенията на Вернер фон Сименс са в основата на голяма част от технологиите в сферата на електротехниката, енергетиката, комуникациите, транспорта, които познаваме и използваме днес. Сред тях са точковият телеграф, променил из основи комуникациите, динамо машината, направила революция в използването на електричеството като източник на енергия, първият електрически локомотив, представен на Берлинския търговски панаир през 1879 г., първите електрически улични лампи, инсталирани по Кайзергалери в Берлин през същата година, първият в света електрически трамвай и много други основополагащи изобретения”, посочи в приветствието си д-р инж. Манолова.

„Днес заветите на Вернер фон Сименс все още са живи във всички нас, които сме част от Siemens AG”, допълни тя. Затвърждавайки символичната връзка между миналото и бъдещето, в началото на тази юбилейна година компанията лансира новия си корпоративен слоган Ingenuity for life, който отразява изначалната философия на Siemens за иновации в полза на хората. “Ingenuity for Life – това е инженерно съвършенство, предприемачески дух и иновационна сила в подкрепа на клиента. Вече близо 170 години Siemens е олицетворение на инженерния гений, който прави живота на хората по-добър чрез силата на иновациите, и ние сме много горди, че пазим живи духа и заветите на Вернер фон Сименс”, обясни главният изпълнителен директор на Siemens България.

В приветствието си към присъстващите заместник-кметът по транспорта на Столична община Евгени Крусев посочи, че Столична община и Siemens имат над 1 век обща история, която води началото си от доставката на първите трамваи в столицата в началото на миналия век до новите, модерни мотриси за метролиния 3, които предстои да бъдат доставени от Siemens. Той поздрави Siemens България за организирането на мобилната експозиция, като посочи, че тя предоставя изключително интересна информация и снимки, представящи впечатляващите постижения на компанията в технологиите и науката.

„Най-ценното нещо, което се роди в резултат от тази изложба, е нашето партньорство със Siemens България, което се надяваме да продължи и в бъдеще”. Това посочи от своя страна директорът на музея д-р Екатерина Цекова. По думите й една немалка част от експонатите в Националния политехнически музей са произведени от Siemens, което е солидна основа за бъдещи съвместни инициативи.

Едномесечната изложба, представяща живота, постиженията, изобретенията и наследството на Вернер фон Сименс, отваря врати в залите на НПТМ на 6 октомври 2016 г. и ще продължи до 6 ноември. Идеята на експозицията под надслов „Завръщане в бъдещето” е да покаже неразривната връзка между иновативността и пионерския дух, предопределили бързия възход на компанията, и днешните й постижения и философия, които й позволяват да бъде неизменно на гребена на технологичната вълна вече близо 170 години.

За изложбата НПТМ извади от архивите си предмети, уреди и други материали, свързани със Siemens, които хвърлят светлина върху развитието на технологиите от края на 19-ти век до днес. Обединявайки автентичните артефакти със ретро снимки от архивите на германската компания, повечето от които непоказвани досега в България, изложбата разказва не просто за хода на техническия прогрес, но и за бита и ежедневието на българина, част от който са били тези предмети и технически средства.

След края на изложбата в НПТМ експозицията ще гостува и на други места в столицата и в страната.


Автор:
Ирина Илиева
Публикация:
07.10.2016 г. 13:48
Посетено:
1253
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/24328-siemens-balgariya-otbelyazva-200-godini-ot-rozhdenieto-na-verner-fon-simens-s-mobilna-ekspozitsiya-zavrashtane-v-badeshteto