След-и

Творци от НБУ откриха новия концертен сезон на Плевенската филхармония

Концерт с произведения на Михаил Пеков, Стефан Драгостинов и Георги Арнаудов

Творци от НБУ откриха новия концертен сезон на Плевенската филхармония


На 10 септември Плевенската филхармония откри новия си творчески сезон с концерт, посветен на българската музика. В концерта бяха представени творби от трима български композитори от три различни поколения – Михаил Пеков, Стефан Драгостинов и Георги Арнаудов.

Разнолики, но обединени около една цел – да чертаят нови хоризонти в българското творчество,  защото „Нашата симфонична музика отдавна е на нивото на европейската и е време творбите на съвременните български композитори да станат приоритет у нас“ (интервю на Маестро Деян Павлов за Радио София).

В зала „Катя Попова“ в съботната вечер под палката на Деян Павлов, главен диригент на Плевенската филхармония, бяха изпълнени „Лятна сюита” („Зидарска сюита”) за цигулка и струнен оркестър от Стефан Драгостинов, „Вратите на съня” – тихи и приглушени симфонии за струнен оркестър и пиано от Георги Арнаудов и Концерт за две цигулки и струнен оркестър от Михаил Пеков. Солисти в този толкова български концерт бяха двама познати и обичани от публиката млади цигулари - Яна Зеленогорска и Санджар Сапаев, носители на призови отличия от национални и международни конкурси.

В палитрата на тази концертна програма се открои силното присъствие на департамент „Музика“ към Нов български университет – Главният диригент на Плевенска филхармония – Маестро Деян Павлов се грижи за уменията на студентите по дирижиране в департамент „Музика“, Георги Арнаудов е доцент с дългогодишна практика в  областта на композицията, музикознанието,  културологията и авторските права, а Стефан Драгостинов е почетен професор с утвърдена школа, чиито студенти биват оприличени като „снайперисти“ в международните конкурси по композиция.

С творбите на Стефан Драгостинов, Георги Арнаудов и Михаил Пеков бе даден стартът на новия сезон на Плевенската филхармония, като целта на организаторите е предстоящите концерти да продължат под мотото „Обичам българската музика”, включвайки повече творби от български композитори. Основната цел, която си е поставил директорът Любомир Дяковски, е да запази финансовата и институционална стабилност на оркестъра. „Затова стремежът ми е да създаваме художествен продукт от различни жанрове, на високо художествено ниво и за различна публика” – споделя той.



Автор:
Десислава Георгиева
Публикация:
28.09.2016 г. 21:28
Посетено:
1660
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/24266-tvortsi-ot-nbu-otkriha-noviya-kontserten-sezon-na-plevenskata-filharmoniya