След-и

С Библиотеката през ДИВНИЯ Северозапад

Представяне на нов краеведски сайт в РБ "Гео Милев" - Монтана

С Библиотеката през ДИВНИЯ Северозапад


На 27 септември – Денят на българския краевед в читалнята на РБ „Гео Милев” – гр. Монтана се състоя представянето на новия електронен краеведски продукт – уеб сайта http://divnia-severozapad.tk/ - „С Библиотеката през ДИВНИЯ Северозапад”. Сайтът е плод на двугодишна програма за издирване на исторически, културни и природни забележителности на Област Монтана, в която се включиха шестдесет читалищни библиотеки от област Монтана, екип от РБ „Гео Милев”, съмишленици и доброволци.

Сред официалните гости на срещата присъстваха: г-н Александър Герасимов – директор Дирекция „Хуманитарни дейности”, г-жа Нели Василева – гл. експерт „Култура и вероизповедание”, г-жа Ангелина Емилова – началник Държавен архив – Монтана, г-жа Светлана Стоилова – директор Регионален исторически музей – Монтана, гости от РБ „Михалаки Георгиев” – гр. Видин. Срещата бе открита от Кети Костадинова – в момента изпълняващ длъжността директор на РБ „Гео Милев” с приветствия и представяне на гостите. Тя поднесе подарък на Розалия Маркова – ученичка в 8 клас при ПГПЧЕ „Петър Богдан” – гр. Монтана, която усилено работи за създаването на сайта. Розалия разказа за трудностите и предизвикателствата, пред които е била изправена по време на създаването на сайта. Гжа Костадинова изрази признателност и към г-н Стефан Стефанов – председател на Дружеството на краеведите в Монтана за дългогодишната съвместна и ползотворна дейност на РБ „Гео Милев” с Дружеството на краеведите в Монтана.

Сибил Бойчев – координатор на СНЦ „Младежки СевероЗапад” – Монтана и управител на НСНЦ „Младежки Глас” – клон Монтана връчи грамота на г-жа Кети Костадинова за заслуги към развитието на Организацията и съдействие за утвърждаване мнението на младите хора в гр. Монтана.

Уеб сайтът се състои от три раздела – „Природа и екология”, „История” и „Бит и култура”. Чрез една виртуална разходка потребителите, които имат желание да опознаят Северозапада, ще могат да се докоснат до богатото минало, прекрасната природа и духовността на българина в Северозападния край.

Мариана Коларска – методист в РБ „Гео Милев” представи структурата на сайта, споделяйки, че „днес, когато технологиите изместват голяма част от духовните занимания, библиотеките приемат предизвикателствата и предлагат на младите хора по нов и приятен за тях начин да открият прекрасния свят на Северозапада”. Богдан Горанов – библиотекар в отдел Читални представи по много атрактивен и артистичен начин раздел „Природа и екология”, където са поместени: Природни забележителности – върхове, минерални извори и води, вековни дървета, водопади; Защитени територии и резервати; Пещери; Туризъм – екопътеки, хижи, селски туризъм, къщи за гости. Юлия Андреева – завеждащ отдел Краезнание представи раздела „История”, съдържащ: Исторически местности и забележителности; Исторически паметници; Църкви; Легенди и предания – за населеното място, за забележителности от всички категории; Манастири. Снежана Стоянова – завеждащ отдел Читални презентира раздел „Бит и култура”, в който са включени: Занаятите – килимарство и грънчарство; Уникални празници и обреди.

След приключването на презентацията част от колектива на РБ „Гео Милев” и библиотекари от читалищните библиотеки в област Монтана, посетиха новооткрития парк „Свети Дух”, простиращ се на обща площ от близо 12 дка. 

Автор:
Веселина Младенова
Публикация:
27.09.2016 г. 16:02
Посетено:
1545
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/24255-s-bibliotekata-prez-divniya-severozapad