След-и

Национална кампания „18 книги за вашето литературно пълнолетие“

Кампанията, предлагаща оригинален подход за популяризиране на четенето сред младото поколение, отчита впечатляващи резултати

Национална кампания „18 книги за вашето литературно пълнолетие“
Ученици от 51. СОУ и Меглена Кунева


В навечерието на откриването на новата учебна година инициаторите на кампанията „18 книги за вашето литературно пълнолетие“ – VIVACOM и в. „24 часа“ – обявиха резултатите от нея и връчиха списък с препоръчителни книги за българските ученици на Министъра на образованието и науката, г-жа Меглена Кунева. В продължение на 4 месеца, престижно жури от 32-ма души – писатели, издатели, преводачи, журналисти, преподаватели, хора на изкуството и науката, споделиха с читателите на вестника своите предложения за стойностни книги, които ще помогнат на българските ученици да достигнат „литературно пълнолетие“ и да харесват четенето. Това са заглавия, които не влизат в задължителната учебна програма, но имат важна роля за формирането на младите хора като личности. 33-тият член на журито бяха читателите на вестника, като над 65 000 от тях гласуваха за любимите си литературни произведения, които считат за важни да бъдат прочетени в ученическа възраст.

Инициативата адресира един от най-наболелите проблеми в образованието у нас – функционалната неграмотност на сериозен процент от завършващите средно образование. „Националната кампания „18 книги за вашето литературно пълнолетие“ органично се вписва в усилията ни да инвестираме в образованието на българските деца. За нас е чест, но и осъзната отговорност, да сме партньор в инициатива, която се ангажира да подпомогне тяхното израстване и превръщане в пълноценни и ангажирани личности“ – каза по време на събитието за обявяване на резултатите, г-жа Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации“ на VIVACOM.

Публикуваните списъци с книги и текстовете с аргументите на журито за тях бяха прочетени от над 600 000 души, като финалните „18 книги за вашето литературно пълнолетие“ са компилирани на база най-често посочваните заглавия. Прави впечатление, че читателите масово посочват произведения на български автори, а друга устойчива тенденция е, че четящите хора у нас имат респект към класическите произведения, докато новите автори не са достатъчно утвърдени пред широката публика.
 
В рамките на протеклата при голям интерес от страна на медии, образователни организации, творци и общественици дискусия по повод темата на кампанията, г-жа Меглена Кунева благодари на организаторите и сподели: „Заключението ми е, че „Ще ни бъде”. Докато има такива инициативи, щом хората продължават да четат, когато имаме подобна чудесна обмяна на идеи между поколенията. Ще ни бъде!”.

 
„18 книги за вашето литературно пълнолетие“

Списък за незадължително четене в българските училища:

1. „Малкият принц“ на Антоан дьо Сент-Екзюпери
2. „Записки по българските въстания“ на Захарий Стоянов
3. „Майстора и Маргарита“ на Михаил Булгаков 
4. „Спасителят в ръжта“ на Джеръм Дейвид Селинджър 
5. „Пипи Дългото чорапче“ на Астрид Линдгрен
6. „Тримата мускетари“ на Александър Дюма
7. „Чужденецът“ на Албер Камю
8. „Алиса в Страната на чудесата“ на Луис Карол
9. „Хари Потър“ на Дж. К. Роулинг
10. Библията
11. „1984“ на Джордж Оруел
12. „12-те стола“ на Иля Илф и Евгений Петров
13. „Пътеводител на галактическия стопаджия“ на Дъглас Адамс
14. „Повелителят на мухите“ на Уилям Голдинг
15. „Сто години самота“ на Габриел Гарсия Маркес
16. „Приключенията на Том Сойер и Хъкълбери Фин“ на Марк Твен
17. „Война и мир“ на Лев Н. Толстой 
18. „Задочни репортажи“ на Георги Марков



Автор:
Организаторите
Публикация:
14.09.2016 г. 17:30
Етикети:
VivacomчетенеинициативаНационална кампания
в. 24 часа
18 книги за вашето литературно пълнолетие
Посетено:
2663
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/24199-natsionalna-kampaniya-18-knigi-za-vasheto-literaturno-palnoletie