След-и

3150 деца в София събраха 16,2 т хартия и спасиха 210 дървета

Над 3500 книги намериха своите любознателни читатели в четвъртото издание на Национална кампания „Стара хартия за нова книга“ в София

3150 деца в София събраха 16,2 т хартия и спасиха 210 дървета

На 11 септември пред Книжен център „Гринуич“ на бул. „Витоша“ 37 за четвърти пореден път в София се състоя детският празник „Стара хартия за нова книга“. Кампанията се проведе под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова като част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г. В навечерието на първия учебен ден под надслов „Почисти и прочети“ 3150 деца със своите родители активно се включиха в акцията и събраха 16,2 тона хартия. Жителите и гостите на столицата показаха своята съпричастност и отговорност към опазването на околната среда и любовта си към книгите и четенето.

Патронът на акцията в София госпожа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, изрази благодарността си съм всички родители, които отговорно възпитават децата си и ги насърчават да четат: „Стара хартия за нова книга“ е в подкрепа на грижата за околната среда и в това е смисълът на Зелена София. А да се грижи за природата може човек само, когато е образован. Четящите хора са свободни хора, така че само чрез четенето и образованието можем да бъдем свободни.“, каза кметът Фандъкова.

Организаторите на празника - изпълнителният директор на „ЕКОПАК България“ АД г-н Тодор Бургуджиев и Виктория Бисерова от Книжен център „Гринуич“ пожелаха на децата да се забавляват на празника, да научат много нови неща за опазването на околната среда и да открият много нови и любопитни неща в книжките, които са си избрали.

За забавленията през целия ден се погрижиха артистите от Театъра на приказките с екоспектакъла „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка”. Забавни викторини на литературна и екотематика провериха знанията на децата и техните родители. Малчуганите, отговорили правилно на въпросите, свързани с Роалд Дал и неговата книга ГДВ, получиха за награда покана за галапремиерата на филма „Добрият великан“. Премиерата ще се състои на 13 септември в чест на 100-годишнината от рождението на британския автор.

Музика, танци, игри и интересни предизвикателства, както и екоработилница за изработване на бижута и сувенири от отпадъци направиха децата съпричастни към опазването на околната среда. В програмата на събитието се включиха и младежи от фондация „Светът на Мария“, които обучаваха децата да изработват гирлянди, пеперуди и цветя от хартия.

Празничен концерт изнесоха детските и тийнейджърски вокални и танцови групи - ВТФ „Врабчета“ при Столичен център за работа с деца и солистите от вокална група „Смехоранчета“. Младите таланти от танцово училище за деца и тийнейджъри DIVA DANCE SCHOOL представиха специалното денс шоу „Книготанция“ и обраха овациите на присъстващите.

Детският онлайн портал Az-deteto.bg и проектът „Забавното четене“ наградиха победителите в конкурса за творческо писане „Напиши свой край на детско произведение“, който е част от инициативата „Забавното четене“. Тази година децата трябваше да предизвикат своето въображение и да напишат нов край на едно от емблематичните детски произведения „Пипи Дългото Чорапче“, „Малкият принц“, „Котаракът в чизми“ и „Малката кибритопродавачка“.

Инициатори на събитието са „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“. Партньори на инициативата са издателство „Ентусиаст“, „Забавното четене“ и BS Films, а официален медийни партньори са NOVA TV, ploshtadslaveikov.com, clubz.bg, dnes.bg, az-deteto.bg, azcheta.com.

За да се случи събитието заслуга издателствата „Хермес“, „Бард“, „Книгомания“, „Фют“, „Егмонт“, „Труд“, „Дамян Яков“, „Сиела“, „Софтпрес“, „ПАН“, „Златното пате“, които предоставиха свои книги, с които да зарадваме всички малки любители на рециклирането. „Албо Груп“, партньори на книжен център „Гринуич“, се погрижиха да има много подаръци за всички любознателни деца във викторините.

Началото на празника „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите и партньорите на „Стара хартия за нова книга“ се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгите и четенето. Над 9300 деца се включиха в трите издания на инициативата през 2013, 2014 и 2015 г. Малчуганите, заедно със своите родители, предадоха за рециклиране повече от 50 тона хартия и получиха над 10 000 книжки. Така всички заедно спасихме от изсичане 657 дървета.

През 2015 г. акцията придоби национален характер с включването на Русе и Пловдив в кампанията, а през 2016 г. жителите на София, Хасково, Варна и Русе имат възможност да възпитат своите деца в любов към четенето и отговорно отношение към околната среда.

Средствата от събраната стара хартия в София и в другите три града на кампанията ще бъдат използвани за публикуване на специалното издание на кампанията „Ти можеш да спасиш планетата“, предварително осигурено от „ЕКОПАК България“ АД.

 


Автор:
Виктория Бисерова
Публикация:
12.09.2016 г. 15:18
Посетено:
1312
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/24171-3150-detsa-v-sofiya-sabraha-16-2-t-hartiya-i-spasiha-210-darveta