След-и

Състоя се премиерата на книгата „Президентът Петър Стоянов: Преговор на историята“ в София

Президентът Петър Стоянов ще представи книгата си в Пловдив на 12 септември 2016

Състоя се премиерата на книгата „Президентът Петър Стоянов: Преговор на историята“ в София


На 8 септември 2016 г. в Централния военен клуб в столицата се състоя премиерата на книгата „Президентът Петър Стоянов: Преговор на историята“. Луксозното издание излезе със знака на Издателска къща „Хермес“. На официалното събитие с над 400 гости Петър Стоянов отпразнува 20-годишния юбилей от избирането му за президент на Република България.

На премиерата присъстваха настоящият държавен глава Росен Плевнелиев, Тодор Кавалджиев – вицепрезидент при мандата на Петър Стоянов, Стефан Софиянски, Соломон и Гергана Паси,  както и Богдана Карадочева, Васил Найденов, Васил Петров, Кирил Маричков, Константин Марков, Милчо Левиев, Росица Кирилова, Станислав Сланев-Стенли, Стефан Димитров, Валерия Велева, Иван Гарелов, Цветанка Ризова, Светослав Иванов, Румен Леонидов, десетки политици, журналисти, общественици и приятели на г-н Стоянов.

Водещи бяха актьорите Ириней Константинов и Лилия Маравиля, които прочетоха  няколко знакови откъса от книгата.

В представянето се включи и управителят на "Хермес" - г-н Стойо Вартоломеев, който разказа за приятелството си с Петър Стоянов и за голямата любов, с която екипът на издателството е работил по книгата.

Президентът Росен Плевнелиев отправи своето емоционално обръщение към Петър Стоянов, когото припознава като символ на мъдрост и разум. Г-н Плевнелиев заяви, че е прочел книгата на един дъх и с голямо удоволствие. „Чувствам се горд да мога да кажа, че вървя редом с президента Петър Стоянов, че го считам за близък до мен като ценности, като действия. Президентът Стоянов винаги е бил за пример в големите неща и е взимал единствено правилните, държавническите решения за България”, каза още Росен Плевнелиев.

Петър Стоянов изрази своята благодарност към всички приятели и общественици, които го подкрепят: „Бяхме заедно преди 20 години, когато спечелихме изборите, бяхме заедно и когато ги загубих. В днешните времена – на променящи се политически възгледи, на променящи се политически коалиции и политически приятелства – Вашето приятелство и доверие остават най-ценният капитал в моя живот“. Президентът Стоянов подчерта, че демокрацията и Европейският съюз са правилният цивилизационен избор за България. „С всички несъвършенства, които имат демократичните системи, с всичките кризи, пред които е изправен днес ЕС, това е най-добрият избор за България“, заяви още Президентът Стоянов.

Специално за 20-годишния юбилей БНТ създаде филм, който припомня знакови моменти от встъпването в длъжност и президентския мандат на Петър Стоянов. Филмът бе излъчен по време на премиерата.

Като част от кампанията по случай 20-годишнината от избирането на Петър Стоянов за президент предстои официално представяне на книгата в книжарницата „Хермес“, Централ в Пловдив. Там президентът Стоянов ще се срещне със своите почитатели и ще им припомни една забележителна ера в българската политика.

Очакваме ви от 18,00 часа в книжарница „Хермес“, Централ.
 

За книгата:

На 3 ноември 1996 г. Петър Стоянов и Тодор Кавалджиев печелят изборите за президент и вицепрезидент на Република България. Във връзка с 20-тата годишнина от това събитие издателство „Хермес“ публикува този сборник, който включва статии, обръщения, речи (включително и много импровизирани) и интервюта на Президента Петър Стоянов не само от български, но и от редица чужди медии като „Вашингтон пост“, „Вашингтон таймс“, руската ОРТ, „Льо Соар“ и др. Публикациите са подредени хронологично и са изключително интересно свидетелство за историята на българския преход.

В книгата се намират отговори на много от въпросите, които продължават да вълнуват  обществото: как БСП бяха принудени да се откажат от властта на 4 февруари 1997 г., как бе взето решението за подаване на молбата ни за членство в НАТО, защо не се отвориха досиетата и не се извърши лустрацията, отново за противоречията между Стоянов и Костов по въпроса за приватизацията, включително защо бяха загубени президентските избори срещу Първанов през 2001 г. и т. н. Сборникът задоволява интереса не само на политици и анализатори, но и на широк кръг от читатели, които се интересуват от най-новата ни история.

 
Автор:
ИК "Хермес"
Публикация:
10.09.2016 г. 15:16
Посетено:
1893
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/24166-sastoya-se-premierata-na-knigata-prezidentat-petar-stoyanov-pregovor-na-istoriyata-v-sofiya