След-и

Оряхово почете за 20-и път Дико Илиев с Празници на духовите оркестри

Оряхово почете за 20-и път Дико Илиев с Празници на духовите оркестри
Кметът на Оряхово Росен Добрев награждава продуцентката от БНР Ваня Монева със статуетка „Дико Илиев“. Снимка: Хризантема Рашева


На 19, 20 и 21 август град Оряхово беше домакин на юбилейните ХХ Празници на духовите оркестри „Дико Илиев” – Оряхово 2016.

На естрадата на площад „Дико Илиев” през трите вечери се представиха десет оркестъра от България и по един от Румъния и от Сърбия, информира Хризантема Рашева от организаторите. Участваха и три мажоретни, и пет танцови състава. Хилядна публика аплодираше изпълненията на артистите.

Духовият оркестър „Дико Илиев” при Народно читалище „Надежда1871” в Оряхово, с художествен ръководител Кузман Кузманов, зарадва оряховчани и гостите на града с два концерта с неиздадени музикални произведения от Дико Илиев и автори, посветили произведения на композитора.

Произведенията в изпълнение на оряховския духов оркестър са включени в компактдиск „Гордостта на България” (по едноименната народна китка на Дико Илиев). Компактдискът беше записан през юли от екип на Българското национално радио с продуцент Ваня Монева и издаден във връзка с празниците от читалище „Надежда 1871”.

При откриването на празниците кметът на Община Оряхово Росен Добрев връчи на Ваня Монева статуетка с образа на Дико Илиев и благодари на БНР и продуцентката за сътрудничеството и записите за компактдиск „Буйна младост” (2015 г.) и най-новия компактдиск „Гордостта на България”.

С помощта на БНР „Надежда1871” записа през последните години пет компактдиска с неиздадени произведения на автора на неповторимото „Дунавско хоро”.

Читалищните дейци издирват още неиздадени произведения на композитора в селища, където Дико Илиев е сформирал духови оркестри и оставил там свои произведения.


Автор:
БНР
Публикация:
26.08.2016 г. 16:44
Посетено:
2131
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/24084-oryahovo-pochete-za-20-i-pat-diko-iliev-s-praznitsi-na-duhovite-orkestri