След-и

Унгарски културен институт гостува в Художествена галерия - Русе

Изложба на Жужа Керестеш

Унгарски културен институт  гостува в Художествена галерия - Русе
Жужа Керестеш. "Синият глас на флейтата"


Жужа Керестеш е керамик, скулптор и художник на творби от текстил. Тя рисува и проектира коприна, плете лико, изработва инкрустации от дърво, а като керамик изработва декори, скулптури, маски за театри и други обществени сгради. От 1995 г., когато започва да изработва картини, Жужа Керестеш има повече от 100 самостоятелни и групови изложби, с които е печелила и много награди. Гостува в чужбина: Австрия, Кипър, Черна гора, Люксембург, Румъния, Словакия, но в България е за първи път.

Поетична и деликатна, Жужа Керестеш представя своя свят нестандартно. Творбите на унгарската художничка са от текстил, обединяващ материали и различна техника. Малките парченца плат - деним, кадифе, памук или коприна, се пробуждат за нов живот и графичните рисунки се изпъстрят, като преживяванията на авторката.

В картините на Жужа Керестеш нюансите са различни, преливат, допълват се или се отблъскват. Стените на старите къщи се появяват бели, стари или кални, такива каквито ги виждаме в опустелите села. Каменните повърхности са игриви, безформени, закръглени или малки, а зад тази магия от багри е тихото присъствие на многоцветните материали. Живописната гледка се допълва от фини тъкани - метални мрежи или разкъсани влакна. Материалите и цветовете са обединени в една илюзия, тема, атмосфера и живопис.

Светът на Жужа Керестеш е вълшебен и неповторим, докосвайки се до него всеки един от нас се потапя в магията на цветовете, на полутоновете, меките гънки на кадифето и памука, на любовта и тихата ласка. В сайта си художничката е споделила тайната на успеха: "Както в снимките запечатвам красивия миг, така искам да пресъздам природата в моите платна". Поезията прелива в картините й, а заглавията допълват преклонението пред божествената природа - "Самота", "Лавандулови полета", "Есенна мъгла", "Под снежно одеяло", "В зимно сияние" или "Синият глас на флейтата"...

Изложбата е от 29 юни до 22 юли в Русе.




Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
09.07.2016 г. 09:42
Посетено:
1123
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/23931-ungarski-kulturen-institut-gostuva-v-hudozhestvena-galeriya-ruse