След-и

Премиера на две книги от Нидал Алгафари в гр. Монтана

Премиера на две книги от Нидал Алгафари в гр. Монтана


На 06 юли 2016 г. в заседателната зала на Общински младежки дом – гр. Монтана, пред многобройна публика, Нидал Алгафари представи книгите си „Боже, защо Господ лъже?” и „Аллах, милост нямаш ли?” – първа и втора част от замислената от него трилогия. Водещ на срещата, организирана от Община Монтана и Регионална библиотека „Гео Милев”, бе Борислав Вълов – разнороден млад талант, печелил редица награди от литературни конкурси и бъдещ студент по журналистика.

„Боже, защо Господ лъже?” е първият роман на Нидал Алгафари, който той дефинира като любовен. В него режисьорът-писател описва няколко „страстни, нежни, различни и много красиви севди, които Господ наказва, но Бог закриля!”. Първоначално идеята е за сценарии на филм, но авторът си дава сметка, че няма да получи достатъчно финансиране, за да го екранизира и го превръща в книга. Използвайки архаизми, с идеята да си припомним и възродим прекрасния ни български език, Нидал Алгафари ни разказва няколко преплетени сюжета – за очакваната, за тайната, за забранената любов. Той различава Бог от Господ и смята, че всички ние сме частици от Бог, създадени по негов образ и подобие. „А всички, които играят ролята на посредници между хората и Бога – пророци, имами, духовници, апостоли – са измислили Господа по свой образ и подобие”. Най-обединяващото нещо в тази книга според автора е заглавието. Борислав Вълов и Моника Андреева драматично пресъздадоха част от разговор между Цвета и Мехмед, с което успяха да развълнуват десетките присъстващи.

Втората книга от трилогията „Аллах, милост нямаш ли?”, ни дава знания за чувствата и емоциите на днешния човек. В нея присъстват много фолклорни и етнографски елементи. Авторът ни запознава с „разнообразието на хората, пъстротата на духовния живот и мъдростта на традициите и красивите ни адети, останали от ония времена до днес. Описал съм дервишите, исляма, дьонметата, мараните, богомилите, даалиите и кърджалиите”. Консултант при писането на книгата е Йорданка Манкова – старши научен сътрудник на етнографските науки, Регионален исторически музей – Враца, възпитаничка на ПМГ „Св. Климент Охридски” – гр. Монтана и майка на неговата съпруга Мадлен Алгафари. В романа участват както героите от първата част, така и нови герои, които са също толкова цветни и интересни. „Аллах, милост нямаш ли?” описва духовното през периода 1700-1800 година, забранената любов, тайните трепети, очакваната обич и традиционната близост – преплетени в бита и обгрижени от мъдростта на българите”.

Гостуването на Нидал Алгафари предизвика голям интерес сред четящите хора в Монтана. Той бе изключително отзивчив към читателските въпроси и зарадва своите почитатели с новината, че предстои излизането на третата книга от трилогията му, която ще носи заглавието „Аз съм Бог”.

Нидал Алгафари е български режисьор, писател, политически ПР. Завършил е НАТФИЗ, спец. „Кинорежисура”. Продуцент и режисьор е на телевизионните предавания „Анонси” и „Наблюдател”. Режисьор на студентското предаване „Ку-ку”. Продуцент, съсценарист и режисьор на игралния филм „Ла донна е мобиле”. Режисьор е и на документалния филм „Сирия – история и легенди”. Бил е изпълнителен директор на БНТ от юни 2002 г. до май 2004 г. 

Автор:
Веселина Младенова
Публикация:
07.07.2016 г. 12:03
Посетено:
1371
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/23923-premiera-na-dve-knigi-ot-nidal-algafari-v-gr-montana