След-и

Премиера на „Екс орбита” от Васил Георгиев в гр. Монтана

Премиера на „Екс орбита” от Васил Георгиев в гр. Монтана

На 20 юни 2016 г., Свети Дух – празник на гр. Монтана, Регионална библиотека „Гео Милев” – гр. Монтана, посрещна талантливия български писател Васил Георгиев. Водещ на срещата бе Кети Костадинова – директор на РБ „Гео Милев”. Поводът за гостуването на носителя на престижната награда „Хеликон” (за сборника с разкази „Деград”) и „Български роман на годината” на фонд „13 века България” (за романа „Апарат”) Васил Георгиев, бе премиерата на новата му книга „Екс орбита”. Издателите ѝ от „Хермес” я определят като иронична антиутопия и в същото време увлекателен и динамичен биопънк роман. Премиерата в гр. Монтана събра хора от различни възрасти и професии, обединени от любовта си към съвременната българска литература.

В „Екс орбита” действието се развива през 2097 година, когато в България съществува една феодална структура. Хората вярват в псевдонауките и чакат да дойде новия духовен човек, който излизайки „екс орбита”, спасява човечеството. Адвокатът-писател прочете откъси от романа си, които показват как българите играят най-важната роля в борбата за оцеляване на човечеството. В книгата героите са оптимисти, въпреки че вече са изчерпани всички ресурси и са принудени дори да ядат буболечки и хлебарки, за да оцелеят. Единствената развита технология е комуникационната. Авторът умишлено не прилага супертехнологии, за да не разсее читателите си от основните идеи.

Васил Георгиев успешно съвместява адвокатската професия, писането и бащинството. Дори намира връзка между писателите и адвокатите, при които читателите са съдиите, раздаващи правосъдие. Той е оптимист и в книгите си, и в живота. Винаги успява да открие себе си в главните герои на своите произведения. Неговите книги карат читателите да мислят по проблеми, свързани със самото човешко съществуване и отговорностите, които хората трябва да поемат към себе си, бъдещето, природата и ресурсите, с които разполагат. Според него в момента живеем в хибридна война и никъде не получаваме истинска, достоверна информация. Затова той винаги се съмнява във всичко. Васил Георгиев смята, че в бъдеще междуличностните контакти ще се засилят. Но както се засилва любовта, така и ще се увеличи омразата, с което светът ще бъде небалансиран. „Книгите са изключително важни, защото те дават безболезнен опит. Смисълът на писането на литература е да се даде опит, а не да се пишат безсмислени творби, само за да се пише нещо” смята авторът. 

Автор:
Веселина Младенова
Публикация:
21.06.2016 г. 09:27
Посетено:
1492
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/23824-premiera-na-eks-orbita-ot-vasil-georgiev-v-gr-montana