След-и

Представиха в Сливен книгата „Площад България” на Мирела Иванова

Писателката Мирела Иванова зарадва почитателите на творчеството си с излязлата от печат книга „Площад България” (поредица “Перо”, ИК „Хермес”, 2016), която бе представена в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен.

Интересно е жанрово-съдържателното определение от авторката на включените в нея публицистични есета: „високи патоси и всекидневни притчи”. Написани за слушателите на „Дойче Веле”, в тях и българските читатели вече „разпознават” нашенските реалии и характера на българското живеене в продължение на повече от тринадесет години. В този смисъл има основание твърдението на издателя Стойо Вартоломеев, че страниците на книгата поднасят на всички ни – граждани и политици, нелицеприятно познание: „...какво не е трябвало да се прави през последните 13 години в страната...” Главното е, че авторката в позицията си изразява вяра в добрите бъдни дни на България...

В Сливен книгата бе представена от Валентин Георгиев, изпълнителен директор на Издателска къща „Хермес” и от участвалата в курса по творческо писане на гостенката, поетеса от Сливен Виолета Калайджиева. На творческата вечер любителите на поезията оценяват въздействието и от поетичните строфи на Мирела Иванова.

Произведението вече получи позитивните оценки на видни родни литературоведи и изследователи, като проф. Михаил Неделчев и доц. Боян Знеполски, на колегата от „Дойче Веле” на Иванова Александър Андреев и др. Те оцениха изразените с публицистично слово наблюдения на авторката над съществени отлики на българските политически нрави и преображенията на днешния човек - като поведение и отношение към тревожните деструктивни процеси в обществото и битието им във времето. Интерес за читателите представлява наблюдението на проф. Неделчев към „психограмата” и „състоянието на чувствата” у авторката Мирела Иванова, която „оставайки свободен човек, се грижи ежеседмично и за нашите лични и общи свободи” – чрез влиянието на публицистичното слово.

Мирела Иванова е автор на седем стихосбирки, на „Бавно” (сборник със стихотворения и разкази), на книга с коментари по „Дойче Веле” „Дума по дума” и др. Дълги години работи като уредник в къща-музей „Иван Вазов”. Тя е сред инициаторите за създаването на поетичното общество „Петък, 13”. Получава признание в България и Европа с присъдените й високи призове: наградата за модерна поезия от Източна Европа (Мюнхен, 2002 г.), Национална награда за българска художествена литература „Христо Г. Данов” (2003 г.); едногодишна писателска стипендия в Международния творчески дом „Вила Конкордия”, присъдена от Баварското министерство на културата.

С книгата „Площад България” Мирела Иванова участва в голямата национална инициатива „Пловдив чете 2016”.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
13.06.2016 г. 19:54
Посетено:
1156
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/23767-predstaviha-v-sliven-knigata-ploshtad-balgariya-na-mirela-ivanova