След-и

Старият град отбеляза празника на детето с богата програма

Старият град отбеляза празника на детето с богата програма


С много балони, веселие, усмивки и танци премина отбелязването на празника по случай Деня на детето - 1 юни в Стария град. Събитието се организира от Общински институт „Старинен Пловдив“ с подкрепата на oбщина Пловдив, Регионална занаятчийска камара - Пловдив, Фондация „Музикартисимо“, Куклено-драматичен театър „Хенд“, Национален литературен музей и Музея в Попово.

Участниците в празничната програма се събраха до фонтана пред сградата на общината и си направиха обща снимка за спомен. Начело с клоуна Чарли всички малчугани преминаха по главната улица, край площад „Римски стадион“, чешмичката на Джумаята, като дефилето завърши на Лапидариума в Стария град. Там се състоя официалното откриване на празника на детето и Втори детски панаир на занаятите.

Клоунът Чарли, в ролята си на водещ, даде думата за приветствия на Минко Кафтански - директор на ОИ „Старинен Пловдив“ и Тони Симидчиева - председател на Регионална занаятчийска камара - Пловдив.

„Събитието набира скорост с всяка изминала година и става все по-мащабно и посещавано“, коментира  г-н Кафтански, като пожела на всички малчугани хубава ваканция. „Изключително сме доволни, че второто издание на Детски панаир на занаятите доведе много деца и родителите им в Стария град“, допълни Тони Симидчиева.

В импровизирани занаятчийски работилнички по керамика, плъсти, художествени тъкани, везмо, царевична шума, рисувано стъкло и стъклодухане, разположени на Лапидариума, деца под ръководството на майстори от Регионалната занаятчийска камара - Пловдив се запознаха с първите стъпки в занаятите.

Докато едни малчугани изработваха различни изделия, други, заедно с техните родители, се насладиха на богата танцово-музикална програма. Началото бе дадено  от Подготвителен Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ с диригент Борислава Благоева. Последваха изпълнения на балет „Ера“ с ръководител Кремена Шопова. След тях на сцената излязоха деца от певческа формация към Естрадно студио „Прима“ с ръководител Теодора Сталева и Желязка Белчилова.

Друг акцент в празничната програма бяха танците на балет „Електра Джуниър“ към Военен клуб Пловдив. Последва детски танцов спектакъл „101 далматинци“, представен от балет „Ера“ и изпълнения на Ансамбъл за български народни танци „Гео Милев“, гр. Пловдив с ръководител Стефан Йорданов.

На няколко места в Стария Пловдив отново майстори от Регионална занаятчийска камара - Пловдив демонстрираха на децата умения в различни занаяти.

В галерия „Златю Бояджиев“ малчугани рисуваха върху хартиени лампи с фантастични елементи и светещи ефекти, докато звучаха изпълнения на вокална група „Сладурана мини“. По-късно малки и големи изгледаха комедията „Криворазбраната цивилизация“, представена от актьори от Куклено-драматичен театър „Хенд“, с участието на Арт Формация „Денс мания“.

В къща „Недкович“ бе проведена демонстрация по замесване на обредни хлябове и традиционни специалитети от Родопския край (пататник, родопски клин, баница и др.). Подредена бе и изложба на ръчно изработени картички с кръстат бод, медальони, плетени на една кука, пана от плъстена вълна. В нея взеха участие клуб „Здраве“ при Общински детски комплекс, гр. Пловдив.

В музейна аптека „Хипократ“ деца твориха в работилница за предмети от рециклирани материали. Идеята цели да покаже, че някои опаковки биха могли да имат втори живот. Посетителите видяха как от кофичка от кисело мляко се прави кашпа за цвете; от кори за яйца - различни пана; от стъклени шишета - вазички за сухи цветя, украсени с мъниста.

Гвоздеят на празничната програма бе вечерта на Римския стадион, където се състоя голям детски концерт с участието на Симфоничния оркестър на НУМТИ „Добрин Петков” с диригент Пламен Първанов; Академичния народен хор на АМТИИ с диригент Костадин Бураджиев и перкусионен ансамбъл „Престо” с ръководител Пенчо Пенчев. Концертът бе посветен изцяло на българската музика, като той е част от VII Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”.



Автор:
Гергана Колева ОИ "Старинен Пловдив"
Публикация:
30.05.2016 г. 15:12
Посетено:
1988
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/23677-stariyat-grad-otbelyaza-praznika-na-deteto-s-bogata-programa