След-и

Поети от Русе и Гюргево с награди от Международния конкурс "Градска поезия"

НЧ "Христо Ботев-1908" и Културна асоциация "Йон Виня" отличи талантливи ученици и студенти

Поети от Русе и Гюргево с награди от Международния конкурс "Градска поезия"
Надежда Радева, Дуня Паланджеану, преводачката Виолета Фратева и Вяра Косева


На 19 май читалище "Христо Ботев-1908" - Русе посрещна своите приятели от Културна асоциация "Йон Виня" - Гюргево и Трансгранично дружество за литература и изкуство „Дунавски съзвездия". В камерна зала на ДТ "Сава Огнянов" русенски поети и техни събратя по перо от Гюргево отчетоха резултатите от Международния конкурс "Градска поезия", чийто организатор са творците от двата бряга на река Дунав. Компетентно жури от писатели и публицисти от Гюргево и Русе отличи талантливи ученици и студенти с грамоти, книги и статуетки. Класиралите се на първо място са: Андрей Шабранеску и Галина Стоянова, втори - Калина Коларова от АГ "Гео Милев" – Русе и Андреа Руксандра, на трето - Йоана Флорентина и Здравко Нунев от Английска гимназия "Гео Милев" - Русе. Наградените прочетоха своите поетични откровения пред публиката.

Председателят на Културна асоциация "Йон Виня" Дуня Паланджеану изненада приятелите си с двуезичното томче „Дунавски миниатюри”. Преводът от румънски е дело на Надежда Радева - поетеса и секретар на Русенски филиал на Съюза на свободните писатели в България. Дуня Паланджеану впечатли домакините с лиричните си миниатюри. На фона на класическа музика гостенката рецитира любимите си поетични проникновения.

Читалищният председател Вяра Косева благодари на своите приятели за прекрасния празник, който още един път доказа, че за поезията и музиката няма граници. НЧ "Христо Ботев-1908" и Културна асоциация "Йон Виня" изпяха химна "Върви, народе възродени" с благодарност, благоговение и гордост от делото на светите братя – създаването на славянската писменост.

 

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
22.05.2016 г. 15:05
Посетено:
1136
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/23634-poeti-ot-ruse-i-gyurgevo-s-nagradi-ot-mezhdunarodniya-konkurs-gradska-poeziya