След-и

„Време съзидателно” – инж. Васил Михов и инж. Цено Костов

Представяне на книгата в Монтана

„Време съзидателно” – инж. Васил Михов и  инж. Цено Костов


Читалнята на РБ „Гео Милев” отново се напълни с хора за премиерата на книгата „Време съзидателно. Развитие на професионалните училища в Монтана”, на двама радетели на професионалното образование в Монтана – инж. Васил Михов и инж. Цено Костов. Срещата бе организирана от Регионалния инспекторат по образованието – Монтана, РБ „Гео Милев” и Дружество на краеведите – Монтана, в рамките на Националната библиотечна седмица (9-13 май), под надслов „Библиотеката – място за всеки”. Водещ бе Юлия Андреева – завеждащ отдел Краезнание. Директори и преподаватели на професионални училища в Монтана, представители на културни институции, краеведи, историци, роднини, приятели, колеги и следовници бяха дошли на срещата, за да отдадат своето дълбоко признание и почит към авторите.

Книгата „Време съзидателно. Развитие на професионалните училища в Монтана” е посветена „на дръзновените строители на професионалното образование в Монтана, на техните признателни следовници и на учителските колегии, с които работихме през съзидателните десетилетия” споделят авторите. Книгата представя зараждането, развитието и модернизацията на професионалните училища в Монтана, голяма заслуга за което имат инж. Васил Михов и инж. Цено Костов. В нея те разкриват ролята на учителя като личност, която умее да създава последователи. Книгата „Време съзидателно” е поука за поколенията, която разкрива духовната сила на учителството. В тази книга авторите разглеждат не само историята, но и днешното състояние на образованието.

Поздравления към авторите за дългогодишната им дейност и заслуги за развитието на професионалното образование в Монтана, поднесоха: г-н Александър Герасимов – директор Дирекция „Хуманитарни дейности”, инж. Райна Петрова, доц. д-р Цецка Рашкова – Русенски университет „Ангел Кънчев”, която връчи приз и поздравителен адрес от името на проф. д-р Велизара Пенчева – ректор на РУ „Ангел Кънчев”, проф. д-р инж. Иван Замфиров, г-н Зарчев, г-жа Венета Иванова, г-жа Надежда Анастасова, г-н Йордан Георгиев, г-н Стефан Стефанов и др.

Инж. Васил Михов е почетен гражданин на Монтана, роден на 14 януари 1934 г. в с. Кръвеник, общ. Севлиево. Завършва ТМЕТ „Д-р Никола Василиади” в Габрово, а по-късно ВМЕИ – София, специалност „машинен инженер”. Работил е като учител в ТМТ „Юрий Гагарин” – Монтана. Бил е зам-директор на СПТУ по автотранспорт, директор на СПТУЕ „Проф. Д-р Асен Златаров”, директор на ТЕТ „Христо Ботев”, журналист във в. „Септемврийско слово”. Специализира в Санкт Петербург по въпросите на училищното ръководство и управление. Носител е на орден „Св. св. Кирил и Методий” и званието „Заслужил учител”. Автор е на книгите: „Професионалното образование в област Монтана" (в съавторство с инж. Цено Костов), „Ботевският електротехникум” (в съавторство с Теменужка Георгиева), „Незабравимите училищни години”.

Инж. Цено Костов е дългогодишен деец в образователното дело. През 2007 г. г-н Златко Живков – кмет на Община Монтана, го награждава с почетната значка за значимия му принос в развитието на професионалното образование в Монтана. Роден е на 14 февруари 1937 г. в с. Стубел, обл. Монтана. Завършил е ТМЕТ в Бяла Слатина и става машинист на дизелови електроцентрали. Висшето си образование завършва във ВМЕИ – София, специалност „машинен инженер”. Бил е учител в СПТУ по автотранспорт и ръководител на Педагогическия консултационен кабинет в Монтана. Деветнадесет години отговаря за професионалното образование към дирекция „Народна просвета” и ОСНП. Двукратно специализира в Санкт Петербург. Носител е на „Орден на труда” и орден „Св. св. Кирил и Методий” – първа степен.

Автор:
Веселина Младенова
Публикация:
13.05.2016 г. 09:38
Етикети:
Посетено:
1067
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/23548-vreme-sazidatelno-inzh-vasil-mihov-i-inzh-tseno-kostov