След-и

Тайните на голямата политика

Владко Панайотов: „Срещата на две хилядолетия през моя поглед”

Тайните на голямата политика

Владко Панайотов по време на премиерата



Може би за пръв път в своята история централата на БАН беше взривена от джазови импровизации по време на премиера на книга. А те бяха дело на Владко Панайотов и неговия бенд, защото самият чл.-кор. проф. Владко Панайотов е запален музикант. Неговата новоизлязла книга от спомени е повече от любопитна. Тя носи академичното заглавие „Срещата на две хилядолетия през моя поглед” (Или за бъдещето, което не идва) и е дело на издателство „Захарий Стоянов”.


Вицепрезиденът Маргарита Попова искрено аплодираше многостранния талант на автора – по време на премиерата на 27 април 2016 г. в залата бяха десетки академици, член-кореспонденти и професори, но и поетът-боксьор Палми Ранчев, с когото Владко Панайотов е близък приятел. За книгата говори издателят Иван Гранитски, последван от акад. Георги Марков и Антон Дончев.


В никакъв случай новата книга не е суховат мемоарен текст, редактор и асистент на автора е била неговата съпруга Маринела Панайотова. Читателите ще попаднат в един вълнуващ свят на срещи със световноизвестни личности, на неочаквани ситуации и драматични преживявания. Пъстър е действащият „персонаж”: от Тодор Живков, Симеон Сакскобургготски, Боян Радев, Тончо Русев и Любомир Левчев до партизанския командир Цецо Гарвански, славния шахматист Гари Каспаров и професора-легенда от Канада Фатхи Хабаши, та до Стефчо, Гената и Синеокото момиче. В главата „Моите страсти” авторът разкрива музиката като част от живота си (срещал се е с Адамò), както и увлечението си по бокса. За пъстротата на книгата допринасят снимките и словесните скици от Китай, Германия, САЩ и Чили.


Владко Панайотов е изтъкнат учен с много публикации, с 39 изобретения и патенти, насочени към преработването и обогатяването на полезните изкопаеми. С поглед отвътре е описан животът в Европарламента, където той бе два мандата и за резултатната си работа е удостоен със званието „Евродепутат на годината в областта на околната среда – 2013 г.”. Известна е обществената му дейност с интереси към културата, изкуството и спорта.

 

 

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
04.05.2016 г. 19:58
Етикети:
изд. Захарий Стояновпремиера на книгаГеорги МарковАнтон ДончевИван Гранитскимемоари
Срещата на две хилядолетия през моя поглед
Владко Панайотов
Посетено:
1196
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/23477-taynite-na-golyamata-politika