След-и

„Несъвършена” – амплоа на Мария Романова

Нова стихосбирка с премиера в София

„Несъвършена” – амплоа на Мария Романова

Мария Романова по време на премиерата


В навечерието на Великденските празници десетки почитатели на поезията се стекоха вечерта на 28 април 2016 г. в книжарница „Хеликон – България” в София за премиерата на поредната стихосбирка на поетесата Мария Романова „Несъвършената” (Изд. „Лъчезар Минчев”, Студио „Поезия”, 2016).

След няколко книги, издадени от „Захарий Стоянов” и „Изида”, сега поетесата ни предлага най-новите си поетични тълкувания на света – видян през огледалото на ранимата женска душевност: тук има скици от ежедневния бит, видения от мечтанията за щастие, любовни откровения, библейски препратки и усещане за принадлежност към космическия хаос.

Маргарита Петкова (редактор на изданието), която отдавна следи поезията на Мария Романова, подчерта в експозето си: „Най-ценното в творческата личност на Мария е, че тя не се взима на сериoзно за поетеса. Тя пише, защото просто не може да не пише. Познавам много дами и господа, които писали – не дописали два реда, вече се обявяват за поетите на света, че и на вселената... Заедно избрахме заглавието „Несъвършена” точно защото всички ние сме несъвършени – в една или друга степен. Няма съвършени хора – всеки е с характера си, с кривиците си. Това заглавие съответства на стихотворенията в книгата – всеки от нас има върхове и спадове, животът е синусоида, живеем го, вкопчени един в друг, не само за да се борим, а и да се поддържаме. Несъвършената Мария Романова цени всеки миг от земния си живот, отдадена е на семейството си и на поезията. Добре държи везните – битието и духовното са в равновесие, едното не пречи на другото.”

Последва поетичен рецитал – партньорски диалог, от нова книга, дело на Маргарита Петкова и Мария Романова.

На въпроси от публиката авторката призна: „Това, което пиша, излиза от сърцето ми. Дори Маргарита, която ми е близка приятелка, никога не се намесва в текстовете ми. Пиша по всяко време и нямам бъдещи творчески планове... Ще продължавам да бъде несъвършена...”

„Не се бийте за автографи!” – призова Маргарита Петкова.

Близо час авторката се снимаше с многобройните си почитатели и раздаваше автографи.

За представителността на изданието принос има и художникът на корицата – Сирет Роотс.

 

От новата стихосбирка:

Мария Романова

Несломимо

„Такова нещо е сърцето. Дупка
до дупка, кръпка до кръпка, несломимо.”
         Никос Казандзакис, „Алексис Зорбас”


С игла от нежност
упоих парчетата
от разбитата ти душа,
за да ги съшия в едно –
бод след бод,
кръпка до кръпка –
без болка и кръв,
но с търпение
и любов.
Прободох сърцето си
неволно,
а иглата остана
в него,
да ми напомня как се свързахме,
за да се обикнем.
А дотогава
съм мислила,
че сърцето ми е
несломимо.
Вероятно и ти?


 

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
30.04.2016 г. 15:39
Посетено:
1121
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/23467-nesavarshena-amploa-na-mariya-romanova