След-и

Националният военнисторически музей отбелязва 140-годишнината от Априлското въстание с изложбата „Идоли или идеали“

Националният военнисторически музей отбелязва 140-годишнината от Априлското въстание с изложбата „Идоли или идеали“

Изложбата „Идоли или идеали“ бе открита в Националния военноисторически музей. Тя е посветена на 140-ата годишнина от Априлското въстание и представя емблематични имена на националноосвободителното движение на България както с техните единствени запазени вещи, така и с непреходното, нетленното – тяхното слово.

„Днес, на Велики четвъртък – денят, в който саможертвата има особена стойност, ние почитаме тази, направена преди 140 години от българския народ и революционерите, дали живота си за България и с гибелта си в Априлското въстание, осветили пътя към свободата, дошла две години по-късно“, заяви директорът на музея доц. д-р Соня Пенкова. Тя допълни, че това не е типична изложба, а своеобразна провокация към посетителите да размислят дали след 140 години идолите или идеалите олицетворяват нашето националноосвободително движение. „Думите на нашите революционери звучат съвременно и след 140 години. Че са били напредничави за времето си е факт, който светът е признал. Дали обаче ние достатъчно добре сме извървели 140-годишния си път, за да бъдат техните идеали актуални и днес е въпрос, на който ще отговорим заедно с нашата публика“, завърши доц. Пенкова.

От името на ръководството на Министерството на отбраната заместник-министър Десислава Йосифова приветства екипа на Националния военноисторически музей за реализирането на тази изложба. Тя подчерта, че всеки народ има в своята история както светли, така и тъжни страници, една от които е Априлското въстание. То предизвиква възхищение и преклонение не само на българите днес, а и на световни държавници и интелектуалци – съвременници на жестокото му потушаване. Заместник-министър Йосифова изрази своята увереност, че изложбата ще пожъне успех, защото тя изразява заслуженото уважение към подвига на жертвите.

Поради неотложни ангажименти председателят на Народното събрание Цецка Цачева не успя да присъства на откриването на изложбата, но в официален адрес тя поздрави екипа на Националния военноисторически музей за поредната родолюбива инициатива. „Когато днес се връщаме към онези дни и отбелязваме 140 години от Априлското въстание ние трябва да сме горди. Защото във вените ни тече кръвта на един велик народ. И нека поколенията след нас знаят, тачат и предават изконното чувство на признателност и почит към тези, които платиха високата цена, за да я има България“, се казва в поздравителния адрес.

Изложбата може да бъде разгледана до края на май 2016 г.

 

Автор:
НВИМ
Публикация:
28.04.2016 г. 22:36
Посетено:
963
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/23463-natsionalniyat-voennistoricheski-muzey-otbelyazva-140-godishninata-ot-aprilskoto-vastanie-s-izlozhbata-idoli-ili-ideali