След-и

Среща с писателя Мартен Калеев

В рамките на Националната кампания „Походът на книгите”

Среща с писателя Мартен Калеев


Ден преди старта на Маратона на четенето 2016 в гр. Монтана, в рамките на Националната кампания „Походът на книгите”, местният писател и председател на Дружеството на писателите – Монтана - Мартен Калеев се срещна с ученици от III ОУ „Д-р Петър Берон”. Водещ на срещата бе Юлия Андреева – главен библиотекар в РБ „Гео Милев” и завеждащ отдел Краезнание. Тя прочете част от разказа „Тийнейджърът” от книгата „Капан за светулки”, в който Мартен Калеев говори за четенето, книгите и библиотеката.

Срещата премина изключително вълнуващо и емоционално. Мартен Калеев с удоволствие отговаряше на интересните и значими въпроси, зададени му от децата: Вярно ли е, че първата книга се обича като първата рожба? Дали писателят е страшен или е добър вълшебник? Кое е породило желанието му да пише? Ако напише книга за деца, какво ще бъде посланието? Кой е любимият му автор? Кое е първото нещо, което е написал?

За първи път Мартен Калеев разказа интересни случки и събития от ученическите си години, които децата слушаха с нескрито вълнение. Той показа и първата си творба – любовна новела, в тетрадка на около 50 години. Грабна вниманието на децата с разговорите за доброто и злото, за любовта и омразата, за връзката между книгата и умния човек.

Сред възпитаниците на III ОУ „Д-р Петър Берон” имаше деца, които представиха собствено литературно творчество. Първокласниците поздравиха всички присъстващи с прекрасното си изпълнение на рецитал „Светлината на книгата”. Мартен Калеев подкрепи младите таланти и обеща, че винаги, когато имат нужда от него, той с удоволствие ще ги посъветва, насочи и ще помогне за развитието на потенциала им. Той призова децата винаги да се стремят към красивото, да учудват непрекъснато света с добрината си и да не спират да творят.

Специален гост на срещата бе Марияна Иванова – старши експерт по български език и литература към РИО – Монтана. Тя не скри възхищението си от младите творящи деца и от емоционалната среща.

Мартен Калеев е роден на 18.08.1958 г. във Вършец, област Монтана. Завършил е икономика и журналистика. Председател е на Дружеството на писателите – Монтана, член е на Съюза на българските писатели. Главен редактор е на Алманах „Огоста”, който излиза ежегодно в гр. Монтана. Бил е редактор на отдел „Култура” на областния всекидневник в. „Септемврийско слово”. Носител е на литературни награди, голяма част от които с национално значение. Автор и издател е на специализирано издание за бизнес, реклама и литература „Риск – магазин”, за което има присъдена запазена търговка марка в ИНРА – София, и международен стандартен издателски идентификатор за книгопечатане и периодика. Автор е на теоретични разработки по проблемите на икономиката и културата, както и на книгите: „Очите на жаждата”, „Лудница 5”, „Обещанието на Данте”, „Шепот = Whisper”, „Капан за светулки”, „Монолози”, „Тъгата идва привечер”, „Градината с разпятието”.  

Автор:
Веселина Младенова
Публикация:
20.04.2016 г. 15:36
Етикети:
срещилитератураМартен КалеевМонтанаРБ Гео Милев
Национална кампания Походът на книгите
Посетено:
1030
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/23393-sreshta-s-pisatelya-marten-kaleev