След-и

Приказен маратон в НЧ "Анжела Чакърян"

В инициативата участваха ученици от ОУ "Ангел Кънчев" - Русе

Приказен маратон в  НЧ "Анжела Чакърян"
Третокласници рисуват приказни герои


И русенското читалище "Анжела Чакърян-2008"  се включи в единадесетия Маратон на четенето. На 13 април читалищният секретар Флора Артюнян посрещна третокласниците от ОУ "Ангел Кънчев" и ги запозна с детската литература от фонда на библиотеката. Пожела им да пазят книгите и да се грижат за тях като за зениците си. Малките приятели на читалището научиха, че тук могат да намерят интересни книги както на български език, така и на арменски.

Сладкодумната класна ръководителка на 3 "a" клас - Анник Дахлиян, въведе любознателните ученици в света на "Приказките на дядо", чийто разказвач е Арман Басмаджиян. Част от децата прочетоха легендата за създаването на арменската азбука, а други избраха цветните моливи и фулмастери, за да развихрят въображението си върху белия лист. Както в българската литература има утвърдени имена на майстори на народната приказка, така и арменците имат автори и разказвачи, чиито творби са преведени, разказа на възпитаниците си Анник Дахлиян. 

Малките гости пожелаха да разгледат и останалите книги с пъстри корици. Всички бяха единодушни, че в читалището е интересно и забавно. Преподавателят по изобразително изкуство Маргарита Хрисандова представи на третокласниците рисунки, изпълнени с различна техника - живопис и графика, чиято тематика е приказките на различните народи. Децата не скриха възхищението си от видяното и обещаха да рисуват като големите какички и батковци.

В маратона се включиха и четвъртокласниците от училищната занималня с възпитател Иванка Йосифова. Те посетиха читалищната библиотека в следобедните часове, но вместо да четат приказки, си избраха научно-популярни книги за динозаври, за да научат интересни факти за животните, живели преди 160 млн години. Най-много ентусиасти се събраха край масата за рисуване и бързо си разпределиха творческите задачи. Въпреки пролетната умора, децата проявиха интерес към добре оформения кът с детска литература и споделиха, че много от книгите ги имат в домашните си библиотеки и са ги прочели през ваканцията.

Новите приятели на читалището обещаха на Флора Артюнян отново да рисуват и да четат в просторния читалищен салон и си пожелаха вълнуващи срещи. А рисунките ги оставят в НЧ "Анжела Чакърян-2008" като спомен от вълнуващата среща с книгите и приказните истории. 

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
14.04.2016 г. 00:16
Посетено:
1132
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/23346-prikazen-maraton-v-nch-anzhela-chakaryan